FMI: Preţurile la energie şi gaze pentru populaţie nu vor creşte în viitorul apropiat. Liberalizarea preţurilor se va realiza gradual şi diferenţiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boardul Fondului Monetar Internaţional va discuta la finele lunii martie cea de-a şaptea evaluare a acordului stand-by şi termenii viitorului acord de tip preventiv cu România, a declarat, marţi, şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks.

Jeffrey Franks a amintit că valoarea viitorului acord cu FMI va fi de aproximativ 3,6 miliarde de euro şi că decizia de a nu accesa ultima tranşă de la Fond, în valoare de circa un miliard de euro, aparţine în exclusivitate autorităţilor de la Bucureşti.

Potrivit şefului misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks, restructurarea companiilor de stat din energie şi transporturi reprezintă cea mai mare provocare pentru susţinerea creşterii economice. Aceste companii au nevoie şi de finanţare privată, deoarece Guvernul nu va avea suficiente resurse, este de părere Franks.

Citiţi şi:

Eugen Chelemen

Mesaj după moarte de la Traian Băsescu



"În absenţa unor investiţii masive în energie în anii următori România nu va putea creşte rapid. Va fi nevoie de mai multă participare privată pentru că statul nu are bani. Companiile energetice ineficiente trebuie eficientizate prin restructurare şi cadrul de reglementare trebuie reformat pentru a asigura concurenţă şi preţuri realiste. Trebuie acordată atenţie şi protejării consumatorilor vulnerabili şi a angajaţilor din aceste companii", a spus Franks la prezentarea concluziilor cele de-a şaptea misiuni comune FMI, CE, Banca Mondială, potrivit Mediafax.

De asemenea, Jeffrey Franks a ţinuit să precizeze că preţurile la energie şi gaze pentru populaţie nu vor creşte în viitorul apropiat, deoarece procesul de liberalizare a costurilor se va realiza gradual, până în 2015, şi diferenţiat pentru persoanele bogate şi cele vulnerabile.

"Gospodăriile nu ar trebui să se aştepte la majorări de preţuri în viitorul apropiat, întrucât procesul de liberalizare a preţurilor la electricitate şi gaze va începe mai târziu şi se va finaliza în 2015. Nu am definit încă când va începe pentru că vrem să lucrăm mai întâi la definirea persoanelor vulnerabile şi vrem să le asigurăm protecţia", a spus Franks.

Potrivit oficialului FMI, prima fază a liberalizării preţurilor va viza alţi consumatori decât populaţia. De asemenea, acesta a precizat că tarifele vor fi unele diferenţiate: gospodăriile bogate vor plăti preţul real, restul urmând să achite mai puţin.

Liberalizarea preţurilor la electricitate şi gaze va începe în lunile următoare şi va fi încheiat în 2013.

Tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015, pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011. Eliminarea preţurilor reglementate la energia electrică şi gaze a fost anunţată, luni seara, de premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite