UPDATE FIC: Piaţa de energie trebuie liberalizată, chiar dacă acest lucru duce la creşterea preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul ar trebui să stabilească de urgenţă un calendar de liberalizare a pieţei de energie, a declarat astăzi, într-o conferinţă, Eric Stab, membru în conducerea Consiliului Investitorilor Străni şi preşedintele furnizorului de gaze GDF Suez Energy România.

Întrebat ce va însemna acest lucru pentru preţul plătit de consumatori, Stab a recunoscut că liberalizarea va duce la scumpiri.

Totodată, la întrebarea cum va reuşi liberalizarea pieţei de energie să ducă la creştere economică, din moment ce atât industria, cât şi populaţia, vor plăti preţuri mai mari, Stab a răspuns:

„Preţurile ar trebui să se alinieze la cele internaţionale, dar suntem destul de pragmatici să ştim că acest lucru nu e posibil deocamdată. Este nevoie de investiţii mari în capacităţi de producţie, iar pentru asta semnalele legate de preț trebuie să fie cele potrivite. Trendul preţurilor este de creştere".

Stab a adăugat că Guvernul trebuie să găsească mecanisme pentru protecţia consumatorilor vulnerabili, care ar trebui să fie doar cei cu venituri mici, nu toată populaţia.

"Preţurile vor creşte mai devreme sau mai târziu", a continuat Stab.

Toate acestea în timp ce, la capitolul "Etica în afaceri" din Cartea Albă 2011 lansată astăzi de Consiliul Investitorilor Străini, se arată: "Chiar dacă scopul afacerilor este obţinerea profitului, acest lucru nu poate fi o scuză pentru ignorarea normelor, valorilor şi standardelor de viaţă ale unui bun cetăţean".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite