Exxon şi Petrom vor afla în februarie ce cantitate de petrol şi gaze se află în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii de la ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, vor afla în februarie, după ce vor săpa prima sondă de explorare, ce cantitate de hidrocarburi se află în perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, a declarat astăzi Dorin Cojocaru, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Petrom a încheiat în 2008 un parteneriat de colaborare cu ExxonMobil pentru exploările perimetrului de mare adâncime Neptun.

„Un vas special pentru explorare va veni în două luni în Marea Neagră românească, iar prima sondă va fi săpată în această iarnă. În februarie se va şti ce este acolo. Se pot găsi cantităţi mari de petrol sau gaze", a spus Cojocaru.

Potrivit acestuia, după prospecţiunile realizare de Exxon şi Petrom în 2009, companiile au identificat potenţiale zăcăminte, însă există şi posibilitatea de a nu se găsi acolo hidrocarburi.

Acest proiect este o premieră pentru piaţa petrolieră românească.

Până acum, în Marea Neagră românească s-a forat la o adâncime a apei de maximim 50 de metri, iar de această dată Petrom şi Exxon vor săpa la o adâncime a apei de 700-800 de metri.

Recent, oficialii Exxon au declarat că vor investi un milion de dolari pe zi pentru explorările din Marea Neagră românească, iar, dacă se vor găsit zăcăminte, investiţiile se vor ridica la 3-10 miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite