ExxonMobil, Hunt Oil şi Total, printre companiile interesate de concesiunile din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de zece companii şi consorţii au solicitat până în prezent Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) documentaţia pentru a participa la noua rundă de concesiuni a perimetrelor petroliere libere, printre care se găsesc şi cele off-shore câştigate de România la Haga.

Acestea sunt giganţii ExxonMobil, Hunt Oil şi Total, consorţiul format de compania Mol şi Expert, Melrose Resources, Midia Resources (compania locală a Sterling Resources), Audax Resources, Blackstairs Energy, Strzelecki Energy şi consorţiul format din Aurelian, JKX şi Sorgenia.

Potrivit informaţiilor deţinute de Adevărul", pe lângă aceste companii, interesate de perimetrele scoase la concesiune sunt şi Petrom, Romgaz, Lukoil şi GDF Suez.

Termenul final pentru depunerea proiectelor este 19 mai.

Reprezentanţii ANRM au declarat, pentru "Adevărul", că desemnarea câştigătorului pentru fiecare perimetru în parte se va realiza în aproximativ o lună.

Urmează negocierea şi semnarea acordurilor petroliere, estimate să dureze între una şi trei luni, legiferate ulterior prin Hotărâre de Guvern, proces care se va întinde pe o perioadă de şase luni – un an. Astfel, semnarea acordurilor petroliere este estimată să aibă loc în lunile august-octombrie 2010, iar intrarea în vigoare, cel mai devreme în februarie 2011.

Investiţii uriaşe

Potrivit normelor metodologice ale Legii petrolului, cel mai important criteriu de evaluare a ofertelor este programul de lucrări propus de fiecare companie, urmat de capacitatea tehnică şi financiară a ofertantului.

Însă principala provocare pentru exploatarea Mării Negre este adâncimea mare a apelor, ceea ce implică investiţii uriaşe din partea companiilor petroliere.

Legislaţia românească din sectorul petrolier nu face nicio distincţie între explorarea şi exploatarea ţiţeiului şi gazelor pe uscat sau de pe platoul continental al Mării Negre şi nici între statutul juridic al firmelor care depun oferte (cu capital de stat sau privat, româneşti, din Uniunea Europeană sau din afara ei).

„Totuşi, ţinând cont de costurile mai mari necesare executării de operaţiuni petroliere în domeniul marin, evaluarea va ţine cont, mai mult decât pe uscat, de puterea financiară şi managerială a ofertanţilor“, au mai spus oficialii ANRM.

Runda a zecea de apel public prevede concesionarea a 30 de perimetre de explorare petrolieră pe teritoriul României, cu o suprafaţă totală de 30.000 de kilometri pătraţi. Din acestea, 11 sunt localizate în platoul continental al Mării Negre, cinci dintre ele reprezentând întreaga suprafaţă câştigată de România în urma procesului cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Denumite Sfântu Gheorghe, Muridava, Est Cobălcescu, Est Rapsodia şi Trident, cele cinci perimetre au o suprafaţă de circa 1.000 de kilometri pătraţi fiecare.

O nouă rundă de concesiuni în acest an

Totodată, ANRM intenţionează să organizeze o altă rundă de concesiuni în prima parte a acestui an, care să cuprindă perimetre petroliere de exploatare la care Petrom şi Romgaz au renunţat din motive economice, dar de care sunt interesate firme mici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite