Exproprierea nu se va mai bloca în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul va putea demara lucrări de utilitate publică pe terenuri private chiar dacă proprietarul atacă în instanţă decizia de expropriere. Nemulţumirile legate de valoarea despăgubirii se vor judeca fără ca transferul de proprietate să se mai suspende până la soluţionarea contestaţiei.

Un proiect de lege aflat acum în dezbatere la nivelul Ministerului Transporturilor schimbă radical modul în care statul va expropria terenuri şi clădiri pentru demararea unor lucrări de utilitate publică.

Pe lângă construcţia de autostrăzi sau lărgirea unor drumuri, statul va mai putea expropria terenuri şi pentru construcţia sau extinderea de linii ferate, magistrale de metrou, porturi sau aeroporturi. În esenţă, de la intrarea în vigoare a viitoarei legi statului îi va fi mai simplu să facă exproprieri, în timp ce pentru proprietari lucrurile s-ar putea să se complice.

Buldozerul vine fără prea multe formalităţi

Articolul 21 al viitoarei legi prevede, între altele, că evacuarea persoanelor care refuză să părăsescă terenul expropriat „se va face de către expropriator cu ajutrorul forţelor de ordine". Exproprierea se va face în baza hotărârii comisiei speciale constituite în acest sens şi a dovezii de achitare a despăgubirilor „fără a mai fi necesară îndeplinirea vreunei alte formalităţi", se precizează în actul normativ.

De asemenea, viitoarea lege mai prevede că expropriatul nemulţumit de cuantumul despăgubirii se poate adresa instanţei judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la data în care i-a fost comunicată hotărârea de stabilire a acestui cuantum.

Dar, atenţie, „exercitarea căilor de atac nu suspendă efectele hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirii, respectiv transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor".

Altfel spus, potrivit viitoarei legi, proprietarii nu mai pot bloca transferul proprietăţii până în momentul soluţionării contestaţiei, ci exproprierea îşi va urma cursul în paralel cu eventualul proces de corectare a valorii despăgubirii.

Proprietarul trebuie să solicite despăgubirea

În ceea ce priveşte modalităţile de despăgubire, viitoarea lege are câteva „amănunte" la care proprietarii trebuie să fie foarte atenţi. În primul rând, evaluarea proprietăţii se va face de către un evaluator acreditat, după care statul va anunţa valoarea despăgubirii, iar apoi proprietarul trebuie să solicite în scris virarea sumelor reprezentând despăgubirea. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite