Exporturile cresc pe seama importurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a reuşi să trimită la export produse de calitate, companiile româneşti sunt nevoite să cumpere materii prime din afara ţării. Deficitul comercial va creşte în 2012.

Industria autohtonă s-a depreciat atât de mult în ultimii 20-25 de ani, încât materia primă şi materialele necesare unei producţii de calitate sunt tot mai greu de găsit pe piaţa locală.

În consecinţă, companiile profilate pe export sunt nevoite să-şi aducă de peste graniţă componentele de care au nevoie pentru a realiza produse competitive pe pieţele externe. Aceasta este una dintre concluziile unei conferinţe pe tema exporturilor, organizată ieri de compania Synergy & Strategy şi revista „Money Magazine".

Statul are prea puţini bani

„Uitaţi-vă că producătorii de maşini sunt primii la exporturi, dar tot ei sunt şi primii la importuri (...) Deficitul comercial va creşte pentru că, în general, exporturile noastre se bazează pe importuri, iar exporturile vor scădea în 2012, în timp ce importurile vor creşte. Dacă nu-i vom sprijini pe exportatorii români, riscăm să mai rămânem doar cu câteva multinaţionale care vor mai face export din România doar dacă le va mai conveni", a spus directorul general al companiei Pasmatex Timişoara, Maria Grapini.

În opinia sa, şi schema de minimis (finanţarea pentru exportatori acordată de Eximbank) are o valoare mult prea mică, 250.000 de euro pe trei ani, în condiţiile în care în Germania se acordă 500.000 de euro.

În replică, vicepreşedintele Agenţiei pentru IMM, Dumitru Nancu, a explicat că în curând vor fi lansate mai multe proiecte guvernamentale în sprijinul exportatorilor, între care a amintit crearea unui fond de risc şi o posibilă majorare a schemei de minimis. „Prin fondul de risc, statul va înfiinţa IMM-uri profilate pe export, iar după şase luni de la înfiinţare va intra într-un proces de dezinvestire, ieşind din afacere în favoarea partenerilor privaţi", a explicat Nancu. El a precizat că proiectele guvernamentale destinate exportatorilor vor fi lansate „în maximum o lună".

În opinia oficialului guvernamental, faptul că importurile din afara Uniunii Europene au crescut cu 22%, în timp ce achiziţiile din interiorul Uniunii s-au majorat cu 18% „este un lucru pozitiv, având în vedere deprecierea leului".

Ce vor exportatorii

În cadrul aceleiaşi conferinţe, directorul general al companiei GlaxoSmithKline (GSK) România, Pascal Prigent, a arătat că „pentru a ne putea recupera investiţia avem nevoie de transparenţă şi predictibilitate". Şeful GSK a explicat şi de ce este avantajoasă România ca ţară de investiţie într-o bază de producţie: „Aici avem o combinată între calificarea foarte bună a oamenilor şi preţul mic de producţie - cel mai scăzut din Uniunea Europeană".

Reaminitim că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primul trimestru din acest an, exporturile au însumat 10,9 miliarde de euro, iar importurile - 12,6 miliarde de euro. Comparativ cu trimestrul I din 2011, exporturile au scăzut cu 0,4%, iar importurile au crescut cu 1,1%.

"În România avem o combinată între calificarea foarte bună a oamenilor şi preţul mic de producţie - cel mai scăzut din UE.''
Pascal Prigent director general  GSK România

0,4% reprezintă scăderea exporturilor româneşti din primul trimestru al anului 2012 faţă de aceeaşi perioadă din 2011.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite