Exporturile româneşti de tutun au crescut de peste patru ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Străinii fumează din ce în ce mai multe ţigări produse în România. Exporturile de tutun în prima lună a acestui an s-au apropiat de şase milioane de euro, comparativ cu doar 1,4 milioane

Străinii fumează din ce în ce mai multe ţigări produse în România. Exporturile de tutun în prima lună a acestui an s-au apropiat de şase milioane de euro, comparativ cu doar 1,4 milioane euro, în decembrie 2006. Mai mult de jumătate din exporturile de tutun din ianuarie au luat drumul Uniunii Europene. Cererea crescută de ţigări produse în România se datorează costurilor mai reduse.

Potrivit datelor statistice furnizate de către Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice (INSSE), România a exportat în luna ianuarie a acestui an tutun în valoare de 5,8 milioane de euro. Cea mai importantă piaţă de desfacere a acestui produs a fost, spre deosebire de anii trecuţi, Uniunea Europeană, unde au fost livrate produse în valoare de 3,8 milioane de euro. Restul a luat drumul Cehiei şi Bulgariei. "Integrarea României în Uniunea Europeană ne-a permis să fim competitivi şi consideraţi de companiile-mamă drept sursă pentru piaţa UE", a declarat, pentru "Adevărul", Gilda Lazăr, corporate affairs în cadrul Japan Tabacoo Internaţional (JTI). Potrivit acesteia, competitivitatea produselor autohtone constă atât în costuri, cât şi în calitate. Exporturile JTI au în acest moment drept destinaţie Ţările Baltice.

Principalele pieţe de desfacere ale British American Tobacoo (BAT) România sunt însă Orientul Mijlociu, iar dintre ţările din Uniunea Europeană, Bulgaria. "Din ianuarie înregistrăm o cerere foarte mare din Bulgaria, datorită costurilor mai mici", a declarat pentru "Adevărul" Adrian Popa, corporate affairs în cadrul BAT, precizând totodată că exporturile totale ale companiei au crescut considerabil după momentul integrării. "Cele din ianuarie 2007, spre exemplu, le-au depăşit pe cele din întreg trimestrul unu al anului trecut", a mai precizat Popa.

Compania din România mai exportă în cantităţi semnificative şi filtre pentru ţigarete. Rusia, dar şi ţări din Uniunea Europeană sunt principalele pieţe de desfacere.

În 2006, vânzările de tutun vizau preponderent piaţa non-UE

Spre deosebire de actuala situaţie, exporturile româneşti de tutun au vizat preponderent anul trecut pieţe din afara Uniunii Europene. Spre exemplu, din totalul de 7,1 milioane euro, atât cât au fost exporturile de tutun în perioada ianuarie-octombrie 2006, în ţări UE au fost livrate mărfuri de doar 2,5 milioane euro. Potrivit datelor statistice ale INSSE, Polonia a fost anul trecut principalul importator de tutun (n.r. - 2,1 milioane euro), urmată de Belgia (0,4 milioane euro).

Ţigările, în topul celor mai vândute bunuri de larg consum

Piaţa ţigaretelor a ocupat anul trecut, spre exemplu, primul loc în topul celor mai vândute bunuri de larg consum, ajungând la o valoare de aproximativ 4,3 miliarde de lei (1,22 miliarde de euro), în creştere cu circa 15% faţă de anul 2006, când vânzările s-au cifrat la 3,74 miliarde de lei. Potrivit studiilor de piaţă, vânzările de ţigări de anul trecut din România au fost egale cu încasările de la bere, băuturi răcoritoare carbonatate, salam şi apă minerală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite