Exporturile de materii brute cresc exponential

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romania continua sa exporte tot mai multe materii prime, in loc de produse cu valoare adaugata. In primele sapte luni ale acestui an, exporturile de produse cu complexitate redusa au atins nivelul de

Romania continua sa exporte tot mai multe materii prime, in loc de produse cu valoare adaugata. In primele sapte luni ale acestui an, exporturile de produse cu complexitate redusa au atins nivelul de 34,4%. Potrivit datelor comunicate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), exportul de metale, lemn, materiale de constructii, animale sau produse minerale a crescut, de la an la an, incet, dar sigur. Daca in primele sapte luni ale anului 2003, aceste produse aveau o pondere de 29,8% din totalul exporturilor, in perioada similara a anului 2004 au urcat pana la 31,1%.
Combustibilii domina topul
Cea mai mare contributie la cresterea exporturilor au avut-o produsele minerale, care au inregistrat un salt de 67,5% fata de intervalul similar din anul 2004, adica un plus de 539,8 milioane euro. Din aceasta categorie, combustibilii minerali si uleiurile au sustinut practic integral cresterea obtinuta pe toata grupa. In primele sapte luni ale anului, vanzarile in afara tarii de combustibili minerali si uleiuri au depasit cu 540,1 milioane euro cifra din perioada similara a anului trecut. In acelasi interval, Romania a importat cu 45,2% mai multe produse minerale, care au marit factura importurilor cu 843,6 milioane euro. Principalele produse care au contribuit la majorarea importului acestei grupe sunt: titeiul (+595,8 milioane euro), gazele naturale (+157,8 milioane euro) si energia electrica (+5,5 milioane euro).
Vindem mai putina mancare si imbracaminte
In schimb, exportul de produse cu complexitate medie - alimente, bauturi, tutun, incaltaminte, mobilier, chimice, textile si plastice - a scazut, in perioada analizata, de la 47,3% la 43,3%, si ulterior la 39,8%. Fata de primele sapte luni ale anului trecut, datele CNP indica o crestere mica de 11,8% la produsele agroalimentare si de doar 0,6% la produsele industriei usoare. Asta pentru ca s-au inregistrat reduceri la exporturile de animale vii (-11,4 milioane euro), grasimi si uleiuri (-2,7 milioane euro), confectii tricotate (-30,1 milioane euro) si piei brute (-4,9 milioane euro). In aceeasi perioada, Romania a cumparat de afara cu 7,7% mai multe produse agroalimentare comparativ cu 2004. Analistii CNP pun aceasta crestere nu foarte pronuntata pe seama diminuarii importului de cereale cu 160,8 milioane euro, a produselor de morarit (-9,7 milioane euro), concomitent cu cresteri ale importului de carne cu 126,5 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite