Exporturile deţin doar o treime din comerţul exterior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea totală a importurilor realizate de România în primul semestru din 2006 a fost de 18,4 miliarde de euro, în timp ce exporturile au însumat doar 12,6 miliarde de euro.Potrivit datelor

Valoarea totală a importurilor realizate de România în primul semestru din 2006 a fost de 18,4 miliarde de euro, în timp ce exporturile au însumat doar 12,6 miliarde de euro.
Potrivit datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), creşterea importurilor în această perioadă a fost de 25,3%, în timp de exporturile au crescut cu 20,3%.
După cum se poate observa şi în graficul alăturat, deficitul comercial, calculat ca diferenţă între exporturi şi importuri, a crescut spectaculos în fiecare lună, atât în 2005, cât şi în 2006.
Doar în iunie anul curent s-a înregistrat o oarecare scădere, însă valoarea deficitului a rămas superioară pragului de un miliard euro, depăşit începând din aprilie.
Cumulat, pe primele şase luni din acest an, deficitul comercial s-a situat la 5,8 miliarde euro, în creştere cu 37,8% faţă de perioada similară din 2005. Cea mai mare pondere, atât în volumul importurilor, cât şi în structura exporturilor, o deţine grupa de produse compusă din maşini şi dispozitive mecanice, maşini, aparate şi echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile. Italia şi Germania ocupă primele locuri între ţările partenere şi la importuri, şi la exporturi. Pe locul al treilea se află Federaţia Rusă, în cazul importurilor, respectiv Franţa, în cazul exporturilor.
Din totalul importurilor pe primele şase luni din acest an, 23,1% au fost achiziţii temporare de bunuri în vederea perfecţionării active. Ponderea semnificativă (76,3%) o deţin în continuare importurile definitive, iar 0,6% reprezintă importuri de bunuri rezultate din prelucrarea pasivă (în afara ţării) a unor bunuri.
Potrivit datelor comunicate de Banca Naţională a României, cursul de schimb al monedei naţionale la sfârşitul lunii iunie 2006 a fost de 3,5686 RON în raport cu euro(-3,0% faţă de sfârşitul anului 2005) şi de 2,8068 RON în raport cu dolarul SUA (-9,7% faţă de sfârşitul anului 2005).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite