Exportul de electricitate către Serbia nu s-a realizat în mod transparent, spune Asociaţia Furnizorilor de Energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exportul de 500 de MW către Serbia, realizat de Electrica, nu a fost realizat în mod transparent, ci a fost aranjat de Ministerul Economiei, a declarat astăzi Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energia din România, în cadrul unui seminar pe teme energetice.

În septembrie, Electrica a început să exporte în Sebia energie la o putere de 500 de MW, printr-un contract încheiat în mod direct cu o firmă din Serbia. Contractul, încheiat pentru un an, prevede exportul unei cantităţi de circa 3 TWh de energie.

"Ar fi trebuit organizată o licitaţie. România are nevoie să exporte energie, însă acest lucru trebuie făcut în mod transparent", a mai spus Lungu.

Fostul ministrul al Economiei, Adriean Videanu, a anunţat în luna august că Electrica va realiza acest export. Ideea a plecat de la faptul că producţia de energie hidro a fost foarte mare în acest an, iar, odată cu scăderea consumului, producătorii de energie pe cărbune, cei mai scumpi din sistem, nu mai aveau unde să vândă energia.

Videanu spunea, la acea dată, că exportul va fi realizat prin derogare de la un ordin de ministru care datează din 2006 prin care toţi producătorii de energie de stat sunt obligaţi să comercializeze energia disponibilă doar prin intermediul bursei de pofil OPCOM.

Electrica a format un coş de energie de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari pentru acest export, întrucât energia provenită doar din complexuri ar fi avut un preţ prea mare.

Atât cei patru producători de energie, cât şi Electrica sunt controlaţi de stat, prin Ministerul Economiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite