Exportul de buşteni s-a triplat în ultimii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la un total de 4,2 milioane de dolari în 2009, livrările externe de masă lemnoasă neprelucrată au ajuns la 13,6 milioane de dolari în 2010 şi continuă să crească accelerat. Forestierii şi producătorii de mobilă au avertizat autorităţile că exporturile româneşti de buşteni lasă industria autohtonă fără materie primă. N-au primit niciun răspuns.

În urmă cu aproape zece ani, România a adoptat o strategie care interzicea exporturile de materii prime şi materiale cu grad redus sau zero de prelucrare, în special de buşteni, tocmai pentru ca valoarea adăugată să se obţină în ţară, prin prelucrare, şi nu în alte părţi. Ei bine, în ultimii doi ani, această strategie pare să fi fost uitată, pentru că exporturile de buşteni au avansat exponenţial fără ca vreo autoritate să ia măsuri.

Chiar şi acum, când principalele asociaţii patronale din industria lemnului trag un semnal de alarmă, autorităţile ridică din umeri. Concret, este vorba despre o triplare a exporturilor de buşteni neprelucraţi, de la o valoare de 4,2 milioane de dolari în 2009 la 13,6 milioane de dolari în 2010, semnalată într-o scrisoare comună a Asociaţiei Forestierilor (ASFOR) şi Asociaţiei Producătorilor de Mobilă (APMR).

Containerele pleacă spre China

Explicaţia industriaşilor din sectorul lemnului privind exodul accelerat al buştenilor este următoarea: China are un lanţ de fabrici de mobilă desfăşurat în apropierea graniţelor comune cu Federaţia Rusă şi Kazahstan, iar materia primă venea în special din Rusia şi din Ucraina. Ucraina a interzis însă exportul de buşteni, iar Federaţia Rusă îl taxează cu 25%, lăsând fabricile chineze fără obiectul ieftin al muncii.

Firesc, asiaticii s-au reorientat şi au găsit o sursă nesperat de bună: România. Iar românii, cu toată strategia de protejare a propriilor resurse naturale lemnoase şi chiar în situaţia că nu e tocmai în regulă să exporte astfel de materiale în afara Uniunii Europene, au început livrările. „Această conjunctură zonală determină o presiune suplimentară asupra resursei de materie primă lemnoasă pentru toţi operatorii din industria românească a lemnului şi determină atât creşterea preţurilor, cât şi reducerea activităţii unor operatori economici din domeniu", se arată în scrisoarea comună a patronatelor de profil.
Nici acum, după mai bine de o lună de la transmiterea acestui semnal de alarmă, autorităţile nu au catadicsit să remită măcar un răspuns verbal, ne-au declarat liderii patronatelor.

Cresc şi exporturile de cupru, fontă şi fier vechi

România exportă din ce în ce mai multe materii neprelucrate - nu doar buşteni, ci şi deşeuri de cupru sau fontă şi fier vechi. Statisticile oficiale centralizate la Departamentul de Comerţ Exterior din cadrul Ministerului Economiei arată că exporturile de deşeuri din cupru au crescut cu 73,6% în primele 11 luni din 2010 faţă de aceeaşi perioadă din 2009, iar cele de fontă şi fier vechi - cu 44,1%. Astfel, anul trecut au ieşit din România 45.218 tone de deşeuri de cupru, valorând 197,4 milioane de euro, respectiv 2,3 milioane de tone de fontă şi fier vechi în valoare de 661 de milioane de euro.

Tot în proporţii semnificative au crescut şi exporturile de lemn de foc. Cele 305.408 tone exportate, valorând 34 de milioane de euro, înseamnă un avans cu 86% al livrărilor externe în 2010 faţă de 2009. În legătură cu exporturile de buşteni către China, preşedintele ASFOR, Ioan Sbera, ne-a declarat că există firme care, deşi au echipamente şi logistică pentru prelucrarea lemnului, cumpără buşteni doar pentru a-i livra, în stare brută, pe pieţele externe. Iar autorităţile abordează aceste probleme numai în cadru informal, invocând vag unele acorduri comerciale pe care România ar fi obligată să le respecte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite