Exportatorii recupereaza TVA numai dupa ce dau in judecata statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daca statul nu mai pridideste sa puna taxe si impozite pe tot ce misca, atunci cand este vorba sa dea banii inapoi, contribuabilul trebuie sa faca dovada rezistentei fizice si psihice. Exportatorii

Daca statul nu mai pridideste sa puna taxe si impozite pe tot ce misca, atunci cand este vorba sa dea banii inapoi, contribuabilul trebuie sa faca dovada rezistentei fizice si psihice. Exportatorii sustin ca recuperarea TVA de la Fisc dureaza luni de zile si reuseste numai dupa utilizarea unui sistem informal de pile, relatii si spagi, desi legea prevede 45 de zile pentru returnarea banilor. "Exportatorii au cota zero la TVA, pe care o platesc si ulterior trebuie sa o recupereze de la buget, teoretic dupa 45 de zile, dar practic trec luni de zile", explica Ariadna Dumitru, director la RomTrade SA. "Ultima data a durat un an si jumatate, si a fost vorba de cateva miliarde. In clipa in care cateva miliarde de lei nu ti se ramburseaza, deja devine o problema pentru o intreprindere mica. Doar in momentul cand i-am dat in judecata au venit in control", spune dna Dumitru. Nici pentru Fisc nu este usor, pentru ca legea prevede controlul de fond la o firma care solicita rambursare de TVA, iar controlul de fond poate dura si trei saptamani. Sunt exceptati numai marii contribuabili - pentru care se accepta controlul ulterior -, insa legea nu precizeaza clar cine sunt marii contribuabili. "Esti la mana Fiscului, daca el vrea sa te considere mare contribuabil bine, daca nu, nu. Micii contribuabili nu au dreptul la control ulterior, depun cererea si ea isi urmeaza cursul firesc, iar daca nu faci scandal poti sa astepti si un an de zile", spune dna Dumitru.
Copos promite schimbarea legii
Gheorghe Copos, ministrul pentru IMM-uri si mediul de afaceri, recunoaste problema si sustine ca si firmele lui recupereaza greu TVA-ul pentru exporturi. Ba chiar sustine ca va avea o initiativa legislativa pentru remedierea situatiei. El sustine ca rambursarea de TVA ar trebui sa se faca simplu, ca in strainatate, la prezentarea facturii externe si a declaratiei vamale de export, care este un document oficial. Pentru exportatori, Copos a anuntat continuarea capitalizarii Eximbank, anul viitor, cu 80 de milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite