Exportatorii se împrumută din afara băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui studiu al Băncii Naţionale a României, scăderea eficienţei factorilor de producţie a fost motivată de creşterea mult mai lentă a veniturilor din exploatare, comparativ cu

Potrivit unui studiu al Băncii Naţionale a României, scăderea eficienţei factorilor de producţie a fost motivată de creşterea mult mai lentă a veniturilor din exploatare, comparativ cu cheltuielile cu materii prime şi materiale.
În fapt, exportatorii s-au confruntat anul trecut cu un curs valutar instabil, în paralel cu majorările de preţuri la utilităţi. Companiile exportatoare au înregistrat, anul trecut, un ritm mai lent de creştere a crifrei de afaceri, numărul firmelor care au avut pierderi ajungând la 40% din total, faţă de 28% în 2004. Cheltuielile cu personal au crescut cu 3,3%, în ciuda creşterii numărului de salariaţi cu 4%. Principalele surse de finanţare pentru perioada 2003-2005 au fost creditele, altele decât cele bancare şi capitalurile proprii. Datoriile bancare au reprezentat 6,5 % în 2005, în uşoară scădere faţă de 2004. Rata creditelor restante a fost de 0,46%. Nivelul creditelor destinate finanţării activităţilor de export se menţine la un nivel redus, doar 16% din totalul creditelor persoanelor juridice fiind absorbite în acest sector. Cea mai serioasă deteriorare a profitabilităţii a suferit-o industria lemnului şi a mobilei, urmată de industria textilă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite