Exportatorii vor fi controlaţi de Fisc după returnarea TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii firmelor nu vor mai sta blocaţi cu lunile, ci doar maximum două săptămâni Firmele exportatoare ies din blocajul financiar. Acestea nu vor mai fi nevoite să aştepte luni bune ca

Banii firmelor nu vor mai sta blocaţi cu lunile, ci doar maximum două săptămâni

Firmele exportatoare ies din blocajul financiar. Acestea nu vor mai fi nevoite să aştepte luni bune ca Fiscul să le returneze Taxa pe Valoarea Adăugată, ci doar aproximativ două săptămâni. De această facilitate se vor bucura majoritatea societăţilor exportatoare.

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat ieri că Fiscul va returna TVA plătită de exportatori la câteva zile după livrare, controlul aferent urmând să se efectueze ulterior. "Măsura se va aplica firmelor care au derulat anul trecut vânzări de mărfuri în exterior de peste un milion de euro. Prin această decizie, se reduce perioada de rambursare a TVA pentru exportatori de la câteva luni la câteva zile. Pragul de un milion de euro înseamnă că acoperim peste 90% din exportatori", a explicat Vosaganian.

Potrivit acestuia, ordinul respectiv va fi publicat luni, 30 aprilie, şi va intra în vigoare începând din 1 mai a.c.

De la 1 ianuarie 2007, exportatorii sunt obligaţi, potrivit Codului Fiscal, să plătească Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA). Aceasta li se rambursează, însă doar după ce Fiscul efectuează o inspecţie fiscală. Perioada efectivă în care firmele îşi recuperează banii poate ajunge, din cauza personalului insuficient al Fiscului, la câteva luni bune, fapt ce duce la blocaje financiare, respectiv lipsă de lichidităţi.

"În fiecare zi, exportatorii plătesc dobânzi de aproximativ un milion de euro în contul creditelor pe care au fost nevoiţi să le contracteze pentru a achita TVA", a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România. El spune că ritmul de creştere al exporturilor a scăzut din această cauză în primele două luni ale anului de aproape şase ori.

O nouă schimbare a Codului Fiscal

Exportatorii aşteaptă în acest moment un răspuns de la MEF în legătură şi cu o altă solicitare, făcută cu două zile în urmă. "Am cerut ca exporturile să se realizeze din start fără TVA. Dar pentru aceasta sunt necesare modificarea Codului Fiscal şi acordul Uniunii Europene", a declarat pentru "Adevărul" reprezentantul ANEIR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite