Exportatorii, cenuşăreasa care ne va scoate din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile de comerţ exterior îşi găsesc loc pe pieţele externe cu tot mai puţin sprijin de la stat. Revenirea pe plus a ţărilor către care noi exportăm ar trebui să fie marea oportunitate de ieşire a României din criză, dar statul a redus sprijinul pentru exportatori.

Liderii organizaţiilor patronale, dar mai ales oficialii guvernamentali, s-au declarat tot mai optimişti în legătură cu ieşirea României din recesiune, observând că în ţările din Vestul Europei a revenit apetitul pentru consum.

Citiţi şi: Subvenţiile au devenit un vis frumos pentru viticultori

Prin deducţie, ei au ajuns la concluzia că, dacă Vestul consumă, Estul va avea piaţă de desfacere, de unde şi şansa României de a exporta mai mult şi, astfel, de a depăşi dificultăţile actuale. Teorioa ca teoria, dar - şi în acest caz - practica arată cu totul altceva: de la buget s-au alocat mai puţini bani pentru stimularea exporturilor în 2010 decât în 2009, iar diversele programe de sprijin întârzie să se aplice.

Concret, dacă în 2009 erau alocate 36 de milioane de lei pentru susţinerea exporturilor, în 2010 au mai rămas doar 33 de milioane de lei. „Anul trecut, existau nişte vaucere care acopereau 75% din cheltuielile de consultanţă pentru exportatori, acum nu se mai dau nici acelea. De altfel, în fiecare an, programele de susţinere se «dezgheaţă» abia prin martie-aprilie, ca şi cum până în primăvară nu ar fi nevoie de ele", ne-a declarat Neculai Viţelariu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM. El arată că această confederaţie patronală a solicitat de mai multe ori suplimentarea bugetului destinat programelor de susţinere a exportatorilor.

De cealaltă parte, directorul Direcţiei de Promovare a Exporturilor din cadrul Ministerului Economiei, Costin Lianu, afirmă că există deja în derulare mai multe programe de profil, prin care firmele româneşti sunt asistate pentru participarea la târgurile şi expoziţiile internaţionale.

Cum procedează guvernele altor ţări

În Belgia se acordă asistenţă pentru deschiderea unui birou colectiv (pentru minim trei companii mici) cu un reprezentant în străinătate, într-o ţară dinafara UE. În primul an, sunt subvenţionate 50% din cheltuielile reprezentanţei, iar în cel de-al doilea an cu 40%. Subvenţiile se acordă pentru chiria biroului şi cheltuielile de întreţinere, precum şi pentru alte utilităţi.

În Finlanda, pentru promovarea exportului sunt sprijinite doar IMM-urile, nebeneficiind de avantaje financiare cele al căror capital social este deţinut în proporţie mai mare de 25% de către societăţi mari. În Anglia sunt suportate 50% din costurile studiilor de piaţă realizate de IMM-urile care încep activitatea de export sau care vor să acceseze noi pieţe.

În Olanda a fost elaborat un program de sprijinire a activităţilor de export destinate IMM-urilor cu mai putin de 10 angajaţi şi cu experienţă redusă în activitatea de comerţ exterior.

Târguri şi expoziţii în luna martie

În perioada 2-5 martie vor avea loc trei expoziţii simultan, la Hanovra (IT&C), Milano (încălţăminte şi marochinărie), respectiv Guangzhou - China (echipamente electrice şi electronice). Între 10 şi 13 martie va avea loc un târg de mobilă, la Kiev, iar între 12 şi 14 martie, la Dusseldorf se va desfăşura o expoziţie de încălţăminte şi marochinărie. În fine, tot la Dusseldorf va avea loc o expoziţie de vinuri (21-23 martie), iar la Barcelona se va desfăşura un târg de produse alimentare. Ultimul târg internaţional din martie va avea loc la Singapore (între 24 şi 26) şi va fi profilat pe echipamente navale.

Sprijin pentru comenzi

În cele mai multe din ţările UE există finanţări preferenţiale ale cheltuielilor aferente studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate legate de obţinerea de comenzi din zonele-ţintă pentru exporturi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite