Exportatorii vor putea beneficia de un regim special la rambursările de TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exportatorii români vor putea beneficia de un regim special în privinţa soluţionării solicitărilor de rambursare de TVA, dacă îndeplinesc anumite condiţii bine definite. Acestea stabilesc

Exportatorii români vor putea beneficia de un regim special în privinţa soluţionării solicitărilor de rambursare de TVA, dacă îndeplinesc anumite condiţii bine definite. Acestea stabilesc riscul fiscal al fiecărui agent economic în parte.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a elaborat recent un proiect de ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului 967/2005 privind aprobarea Metodologiei de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adăugată, cu opţiune de rambursare.

În categoria exportatorilor care pot beneficia de acest regim special se încadrează toate persoanele impozabile care îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii. "Pentru contribuabilii care, în principiu, beneficiază de rambursare cu inspecţie fiscală ulterioară, respectiv contribuabilii mari şi mijlocii, precum şi exportatorii a fost introdusă o serie de cinci indicatori care indică un grad de risc fiscal mare, caz în care rambursarea se va aproba numai în urma inspecţiei fiscale anticipate", se explică în referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Toate declaraţiile fiscale şi financiare, depuse la zi

Astfel, solicitantul trebuie să fi depus în ultimele 12 luni toate declaraţiile fiscale, precum şi toate situaţiile financiare. Exportatorul trebuie să fie cu plăţile către stat la zi, adică să nu înregistreze nicio obligaţie fiscală restantă la bugetul general consolidat. O altă condiţie obligatorie pe care trebuie să o îndeplinească solicitantul este, potrivit proiectului de act normativ, legată de nivelul operaţiunilor realizate. Astfel, exportatorul cu pricina trebuie să fi desfăşurat, în anul anterior, în nume propriu sau în comision, activităţi de export de minimum trei milioane de euro, echivalentul în lei. "În termen de cinci zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentului ordin, Autoritatea Naţională a Vămilor transmite Direcţiei generale a tehnologiei informaţiei, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, lista exportatorilor care, în anul 2006, au efectuat operaţiuni de export în valoare de minimum, echivalentul în lei, a 3.000.000 euro", se precizează la art. 2 al respectivului proiect de ordin. "Astfel, prin proiectul de ordin se propune extinderea rambursării cu inspecţie fiscală ulterioară şi în cazul contribuabililor mijlocii şi al persoanelor impozabile care au desfăşurat, în anul 2006, activităţi de export de cel puţin, echivalentul, în lei, a 3.000.000 euro", se precizează totodată în referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Potrivit actului normativ iniţiat de Agenţie, nu toţi exportatorii care îndeplinesc aceste condiţii vor putea beneficia de acest regim special privind soluţionarea rambursărilor de TVA. Spre exemplu, nu vor beneficia de această facilitate exportatorii din domeniul comerţului cu băuturi alcoolice, cu material lemnos şi de construcţie, sau exportatorii din industria tutunului, alcoolului, comerţului cu ridicata al animalelor vii, comerţul cu ridicata al deşeurilor, recuperării deşeurilor şi resturilor metalice şi nemetalice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite