Explozia şomajului sărăceşte bugetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile statului cu protecţia celor rămaşi fără loc de muncă au crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu peste 119% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deşi deficitul fiscal din primul trimestru este în ţinta FMI, asistenţa socială „a mâncat” mai mult cu 15% din bugetul central şi cu 55,6% mai mult din cel al administraţiilor locale.

Execuţia bugetară pe primul trimestru al acestui an relevă o serie de date îngrijorătoare, ce arată dimensiunea crizei economice. Veniturile statului rămân pe minus după primele trei luni din 2010, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai afectate componente fiind încasările din impozitele pe muncă şi din TVA.

În schimb, cele care au mai adus ceva bani la buget au fost impozitul pe profit (unde intră şi impozitul minim), cel pe proprietate şi accizele. Aceste date arată că o mare parte a angajaţilor a dispărut şi, odată cu ei, şi contribuţiile lor la buget, în timp ce firmele au suportat cea mai mare parte a poverii fiscale.

Şomajul în creştere a afectat şi partea de cheltuieli, punând o presiune tot mai mare pe buget. În ansamblu, consumul statului a scăzut uşor, dar mult mai puţin decât s-a încasat. Dacă la salariile cu personalul bugetar s-au reuşit ceva economii, pe partea de asistenţă socială s-au făcut cele mai mari cheltuieli.

Venituri din impozite şi taxe

Încasările totale ale statului au scăzut cu 1,4% faţă de primele trei luni ale anului trecut, cu aproximativ 522 milioane de lei. Ministerul de Finanţe precizează însă că ritmul de scădere al veniturilor a început să se tempereze faţă de luna anterioară, când acestea erau cu 3% mai mici faţă de perioada similară din 2009.

Din păcate, nivelul încasărilor nu dă semnale prea bune nici în privinţa activităţii economice din primul trimestru. Veniturile din TVA au scăzut cu 11,5%, chiar dacă se observă o revigorare pe partea impozitului pe profit (unde intră şi impozitul minim), de  + 8,9%. Încasările din impozitul pe salarii şi venit au scăzut cu 9,5%, iar cele din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au fost cu 6,4% mai mici.

În total, impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital a adus venituri cu peste 5% mai mici faţă de primele trei luni ale anului trecut. S-a recuperat însă pe partea impozitelor şi taxelor pe proprietate, care au crescut încasările cu aproape 11%.

Răbdare şi tutun

Statul a avut noroc şi cu fumătorii. Astfel, veniturile din accize au urcat cu aproape 6%, în condiţiile în care doar cele la tutun, de pildă, au juns să reprezinte trei sferturi din costul unui pachet de ţigări. Conformarea populaţiei la plata taxelor şi impozitelor, dar şi plata altor biruri pe bunuri şi servicii au adus, la rândul lor, încasări cu 99,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În privinţa cheltuielilor, Guvernul a reuşit să le reducă nesemnificativ, respectiv cu 0,5% faţă de primele trei luni ale anului trecut. De unde s-au făcut economii? După cum ne-am obişnuit, de la investiţii. Astfel, în timp ce alte state investesc masiv în proiecte de infrastructură, contribuţia statului la programele de investiţii a scăzut cu 36,5% faţă de primul trimestru al anului trecut. Apoi, cheltuielile cu salarizarea personalului bugetar au scăzut cu 8,7%, în timp ce din bunuri şi servicii s-a economisit insuficient, respectiv 0,4% faţă de primele trei luni ale lui 2009.

Recordul absolut la cheltuieli îl deţine, însă, asistenţa socială, mai exact asigurările pentru şomaj. Astfel, forţa de muncă disponibilizată a costat bugetul statului, în primul trimestru, cu peste 119% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În total, cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat cu 15,6%, adică 17,4 miliarde de lei (peste 4,2 miliarde de euro), sau aproape cât prima tranşă de la FMI. Şi asta doar în primele trei luni.

Chinuri pentru atingerea ţintei

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns, în primele trei luni ale acestui an, la 8,22 miliarde de lei, respectiv 1,53% din PIB. Ţinta convenită cu FMI a fost astfel respectată, însă numai pentru primul trimestru. Deficitul pe întregul an trebuie să se încadreze în 5,9% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite