Experţii PHARE pleacă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monitorizarea activităţilor va fi asigurată de Comisia Europeană Peste 1.000 de oficiali şi experţi ai Uniunii Europene şi fonduri de aproximativ şapte miliarde de euro au susţinut

Monitorizarea activităţilor va fi asigurată de Comisia Europeană

Peste 1.000 de oficiali şi experţi ai Uniunii Europene şi fonduri de aproximativ şapte miliarde de euro au susţinut eforturile româneşti de aderare la UE, din 1993.

La sfârşitul acestei luni, echipa de tranziţie PHARE îşi va înceta activitatea din ţara noastră, monitorizarea restului de activităţi urmând a se asigura direct de către Direcţia Generală Extindere din Comisia Europeană, informează un comunicat de presă.

"Programul PHARE, alături de celelalte instrumente de preaderare, a reprezentat un supliment financiar pentru sprijinirea procesului de transformare a României într-un stat democratic şi o economie de piaţă.

Mai mult, programul a produs chiar un fel de revoluţie culturală la nivelul administraţiei şi al societăţii civile, determinând mai multă rigoare, disciplină şi viziune în cheltuirea banului public.

De aceea, putem spune că în această etapă, României i-a fost caracteristică dezvoltarea prin integrare", a subliniat şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Niculae Idu.

Agricultura şi IMM, cele mai câştigate

Aproximativ 200 de milioane de euro au fost alocate agriculturii din fonduri PHARE începând cu 1991.

Susţinerea financiară totală acordată României prin programul PHARE, începând cu 1994, pentru întărirea capacităţii administrative a fost de aproximativ 128 de milioane de euro, sumă din care s-au susţinut proiecte de reformă a administraţiei publice în trei domenii prioritare - reforma funcţiei publice, procesul de formulare a politicilor publice, descentralizare şi deconcentrare.

Au fost, de asemenea, finanţate şi alte proiecte importante de dezvoltare instituţională, mai ales pentru Ministerul Economiei şi Finanţelor, Curtea de Conturi, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Parlamentul României.

Susţinerea financiară şi tehnică pentru dezvoltarea sectorului privat, şi în special a IMM-urilor, a fost de aproximativ 250 milioane euro în perioada 1991-2006. Societatea civilă, educaţia (şcoli profesionale şi participarea la programele Erasmus şi Leonardo), sănătatea, cultura şi audiovizualul s-au numărat de asemenea printre domeniile care au beneficiat de finanţare PHARE.

După începerea negocierilor de aderare, în 2000, un capitol special a fost introdus în bugetul PHARE pentru a finanţa adoptarea acquis-ului comunitar.

Acquis-ul comunitar, 713 milioane de euro

Între 2000 şi 2006, peste 713 milioane de euro au fost alocate acestui domeniu, fiind acoperită o gamă largă de sectoare, în principal în justiţie, agricultură, mediu, finanţe publice, piaţă internă şi în politica socială.

Delegaţia Comisiei Europene şi-a început activitatea în România în 1993. În 2007 ea a fost înlocuită de Reprezentanţa Comisiei Europene şi de către Echipa de Tranziţie PHARE. Aceasta din urmă îşi va încheia operaţiunile din România pe 31 iulie 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite