Experţi fiscali: Guvernul a lărgit, în mod abuziv, sfera de impozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care Codul Fiscal prevede foarte clar care sunt taxele şi impozitele din România, Guvernul a lărgit în mod abuziv sfera de impozite, cuprinzând şi asigurările sociale, de sănătate şi şomaj, au transmis reprezentanţii reţelei de consultanţă NEXIA International.

Experţii fiscal spun, în unanimitate, că ultimele modificări ale Codului Fiscal crează un haos legislativ şi împovărează suplimentar românii, ale căror venituri au fost oricum lovite de criză.

"În condiţiile în care în Articolul 2 al Codului Fiscal, elaborat în 2003, se prevede foarte clar care sunt taxele şi impozitele la care se referă acest act, Guvernul României lărgeşte în mod abuziv sfera de impozite, cuprinzând şi asigurările sociale, de sănătate şi şomaj", declară Luminiţa Ristea, managing partner ConsultingR, membră a NEXIA.

Articolele 1 şi 2  ale Codului Fiscal prevăd scopul şi sfera de cuprindere a acestui act normativ, precum şi taxele şi impozitele aferente: impozitul pe profit, impozitul pe venit, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, impozitul pe veniturile obţinute în România de nerezidenţi, impozitul pe reprezentanţe, taxa pe valoarea adăugată, accizele, impozitele şi taxele locale.

În niciun articol al Codului Fiscal inţial nu se prevede posibilitatea ca acesta să se refere şi la asigurări sociale şi de sănătate.

"Guvernul României crează un precedent foarte periculos prin Anexa 2 la Hotărârea de Guvern nr. 791 din 2010, prin care în Codul Fiscal sunt introduse, în mod nejustificat, referiri la contribuţii care sunt reglementate prin legislaţia aplicabilă contribuţiilor individuale de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale pentru sănătate", este de părere Ristea.

Reprezentanta NEXIA precizează că este pentru prima dată din 2003 încoace când Codul Fiscal ajunge să reglementeze şi alte tipuri de impozite decât cele pentru care acesta a fost creat.

La rândul său, avocatul Dinu Petre, partener „Cunescu, Balaciu şi Asociaţii", spune că această situaţie poate conduce, în viitor, şi la alte abuzuri, adâncindu-se haosul reglementărilor fiscale din ultima perioadă.

„Asistăm la o situaţie legislativă absurdă, când, printr-o ordonanţă şi o hotărâre de guvern, se modifică o lege, cu reglementări care nu au legătură cu obiectul legii respective. Este ca şi cum ai modifica Legea Societăţilor Comerciale prin intermediul Codului Rutier, argumentând că şi administratorii companiilor se deplasează pe şosele", precizează Dinu Petre.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite