Experienţa CEFTA a accentuat decalajele de competitivitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada de "antrenament" în activitatea de comerţ exterior a României cu celelalte state membre ale Acordului Central European de Comerţ Liber (CEFTA) se apropie de sfârşit. Împreună cu

Perioada de "antrenament" în activitatea de comerţ exterior a României cu celelalte state membre ale Acordului Central European de Comerţ Liber (CEFTA) se apropie de sfârşit.
Împreună cu Bulgaria, ţara noastră urmează să părăsească zona CEFTA cu o zi înainte de data aderării, moment în care vor înceta şi acordurile de liber schimb cu Croaţia, Macedonia şi vecinii bulgari. Locul lor va fi luat de Albania şi Republica Moldova.
Datele statistice indică o balanţă comercială favorabilă României, comerţul cu ţările membre CEFTA înregistrând o evoluţie crescătoare, ajungându-se, în 2005, la un volum total al schimburilor de 1,2 miliarde euro, din care 828 milioane de euro export românesc, restul reprezentând importuri. Situaţia se menţine şi pe primele luni ale anului în curs, când comerţul ţării noastre cu celelalte state membre a ajuns la 543 milioane de euro, din care 381 milioane de euro reprezintă exporturi.
Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comerţ, apreciază că valoarea schimburilor comerciale va ajunge la sfârşitul acestui an la 1,5 miliarde euro.
România a ajuns să înregistreze aceste performanţe după ieşirea Cehiei, Ungariei, Slovaciei şi Poloniei în 2004, concurenţii rămânând, practic, ţări cu o competitivitate apropiată de cea a ţării noastre. Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, apreciază că experienţa CEFTA nu a fost un câştig: "În fapt, s-au accentuat decalajele de competitivitate, deficitele comerciale crescând de la an la an".
Nici ceea ce urmează de aici înainte nu se anunţă a fi un drum uşor pentru ţara noastră, în condiţiile în care vor fi încheiate alte acorduri cu ţări ale Uniunii Europene, supuse altor reguli.
"Perioada petrecută în CEFTA a fost un antrenament cu echipe de categoria a doua. Pe piaţa europeană însă va trebui să facem faţă unor competitori mult mai puternici", afirmă Ionescu. Ieşirea din CEFTA înseamnă sfârşitul Acordului de liber schimb cu Moldova, exporturile şi importurile urmând să fie supuse taxelor vamale. Pierderea va fi resimţită de ambele părţi, motiv pentru care reprezentanţii oamenilor de afaceri intenţionează să propună UE încheierea unui Acord de liber schimb cu această ţară.

"Valoarea schimburilor comerciale va creşte la 1,5 miliarde euro spre sfârşitul acestui an"
Iuliu Winkler
Ministru delegat pentru comerţ

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite