Exclusiv Adevǎrul / Oli Rehn: “UE şi-a fǎcut datoria. Guvernul Greciei trebuie sǎ se descurce”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul European pentru afaceri economice şi monetare din cadrul Uniunii Europene, aflat la Atena, a declarat pentru trimişii speciali ai "Adevǎrul"cǎ guvernul elen trebuie sǎ aplice mǎsuri nepopuliste pentru a reduce deficitul bugetar şi aş plǎti datoria externǎ.

UPDATE 20.27 "Grecia este presată de Comisia Europeana să se împrumute la FMI. Cu siguranţă o va face în perioada imediat următoare. Toate statele Uniunii Europene asteaptă cu sufletul la gură acest împrumut. Va fi semnalul că economia Greciei îşi va reveni. Sindicatele din sectorul public dau semnale deja ca vor protesta faţă de tăierea celui de-al 14-lea salariu", a declarat analistul economic Konstas Christos, la postul de televiziune Alter.

Mai citeşte şi:

Reportaj / Grecii dau vina pe toată lumea, mai puţin pe ei

GALERIE FOTO Cine a săpat mormântul economiei greceşti

Populaţia Greciei susţine planul de austeritate al guvernului

Comisarul European pentru  afaceri economice şi  monetare din cadrul Uniunii Europene crede cǎ un împrumut la FMI va ajuta Grecia sǎ îşi îndeplineascǎ ţinta de deficit bugetar de 8,7% din PIB, faţǎ de 12,8 cât este în prezent. Declaraţia a fost fǎcutǎ în cadrul unei conferinţe de presǎ pe care a oficialul a susţinut-o la Atena, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu Georgios Papandreou, primul ministru grec. Întrebat de  trimişii speciali ai “Adevǎrul” la Atena despre mǎsurile pe care guvernul elen şi le-a asumat în urma discuţiilor, Oli Rehn a declarat cǎ “guvernul Papandreou este cel care trebuie sǎ facǎ publice aceste mǎsuri, pe care trebuie sǎ şi le asume”. “Noi (Oli Rehn a fost însoţit de o delegaţie care reprezintǎ Fondul Monetar Internaţional şi Banca Central Europeanǎ) i-am propus Guvernului grec o serie de mǎsuri, e adevǎrat, nepopuliste, care l-ar putea ajuta sǎ iasǎ din aceastǎ situaţie. Acum, guvernul trebuie sǎ se descurce”.

Jurnaliştii din Atena l-au întrebat pe comisarul european dacǎ printre mǎsurile propuse de comisie se numǎrǎ şi cea a “tǎierii celui de-al 14-lea salariu pentru angajaţii greci”. Rehn a declarat cǎ “noi nu ne ocupǎm decât de mǎsuri consistente”. La ora actualǎ, grecii primesc un salariu în plus pentru Crǎciun şi încǎ unul împǎrţit în douǎ: pentru Paşte şi pentru vacanţǎ. Comisarul european a mai declarat cǎ este convins cǎ Grecia va atinge ţinta de deficit bugetar dacǎ va aplica mǎsurile discutate astǎzi la Atena.

Comisarul European pentru  afaceri economice a anunţat de asemenea că va verifica fiecare minister în parte pentru a se asigura că se vor pune în practică  toate măsurile propuse. Surse guvernamentale spun ca vizita facuta de delegatia europeana în Grecia este de fapt mai mult un control.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite