Excedent bugetar de 0,02% din PIB după primele trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetele locale înregistrează în acest moment, la fel ca şi în anii trecuţi, cel mai mare excedent, de peste două miliarde de lei. Pe surplus se menţine şi bugetul asigurărilor sociale

Bugetele locale înregistrează în acest moment, la fel ca şi în anii trecuţi, cel mai mare excedent, de peste două miliarde de lei. Pe surplus se menţine şi bugetul asigurărilor sociale de stat.

Bugetul general consolidat a înregistrat, în primele trei luni un excedent de 79,2 milioane lei (21,46 milioane euro), reprezentând 0,02% din Produsul Intern Brut(PIB). Potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Economiei şi Finanţelor, cheltuielile realizate în primul trimestru au însumat 40,06 de miliarde lei, aproape jumătate din acestea fiind aferente bugetului de stat. Bugetul de stat are de altfel în acest moment şi cel mai mare deficit, de 4,14 miliarde lei.

Cu un sold negativ, de 170 milioane de lei, figurează şi bugetul Companiei Naţionale Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. La capitolul venituri, cu un total de 40,14 miliarde lei, cel mai mare aport l-au avut încasările din TVA (10,26 miliarde lei) şi contribuţiile de asigurări (11,33 miliarde lei). Veniturile din impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital au însumat aproximativ şapte miliarde de lei.

Bugetele locale continuă să aibă cel mai mare excedent total, de peste două miliarde lei, pe surplus menţinându-se şi bugetul asigurărilor sociale de stat (331 milioane lei).

La începutul lunii martie, guvernul a aprobat prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008, scăzând deficitul cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB. În aprilie, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat că Executivul ar putea opera o nouă rectificare bugetară în luna iunie, în sensul suplimentării fondurilor anumitor ministere, ca urmare a rezultatelor peste aşteptări din primele trei luni ale anului.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), veniturile bugetare colectate de instituţie în primele patru luni au însumat 49,572 miliarde lei, în creştere cu 45,47% faţă de încasările realizate în perioada similară din 2007.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite