Evolutie fluctuanta a actiunilor pe bursa in primul semestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tranzactiile derulate in primul semestru la Bursa de Valori au avut o evolutie fluctuanta, in primele doua luni inregistrandu-se o ascensiune accelerata, perioada urmata de o corectie severa, pentru

Tranzactiile derulate in primul semestru la Bursa de Valori au avut o evolutie fluctuanta, in primele doua luni inregistrandu-se o ascensiune accelerata, perioada urmata de o corectie severa, pentru ca lunile mai si iunie sa fie caracterizate de stabilitate si consolidare. Valoarea transferurilor s-a apropiat de un miliard de euro (33.619,9 miliarde de lei vechi), in crestere cu 258% fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. in ianuarie si februarie s-au inregistrat cele mai mari valori de tranzactionare, de 800 milioane de lei (8.028,7 miliarde de lei vechi), respectiv 900 milioane de lei (9.641,6 miliarde de lei vechi), ceea ce a reprezentat mai mult de jumatate din lichiditatea pentru intervalul analizat. Nivelul maxim al lichiditatii zilnice a fost de 90 milioane de lei (932,2 miliarde de lei vechi), in data de 14 februarie, iar valoarea minima a coborat la 5,6 milioane de lei (56,2 miliarde de lei vechi), in sedinta din 20 iunie. Indicii BET si BET-C au consemnat, dupa primele sase luni, un usor avans, mai consistenta fiind cresterea inregistrata de BET-FI.
Crestere temperata
Astfel, majorarea indicelui BET-C, care evidentiaza trendul general al bursei, a fost de 9,46%, in timp ce indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai lichide companii, a urcat cu 11,18%. BET-FI, indicele care reflecta tendinta celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a inregistrat o apreciere de 46,68%. La sfarsitul anului trecut, toti cei trei indici aratau o crestere de peste 100%, evolutie continuata si in primele doua luni din 2005, cand BET si BET-C au urcat cu 40%, respectiv 60% in cazul BET-FI. Pe ansamblul pietei, actiunile cele mai tranzactionate au ramas cele emise de societatile din sectorul financiar-bancar (Banca Transilvania, BRD-Groupe Societe Generale si SIF), precum si cele apartinand companiilor petroliere (Petrom si Rompetrol Rafinare). Rompetrol Rafinare s-a pozitionat pe primul loc in topul lichiditatii, cu o valoare a operatiunilor de 546 milioane de lei (5.466,8 miliarde de lei vechi), fiind urmata de Banca Transilvania, cu 543 milioane de lei (5.437,3 miliarde de lei vechi). Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare au consemnat, dupa primele sase luni, un avans al pretului de 35,1%, respectiv 23,7%. Stere Farmache, directorul general al BVB afirma ca evolutia bursei a fost influentata de factori interni si externi atat pozitivi, cat si negativi. "Cred ca in acest moment exista un interes evident pentru bursa, insa acesta trebuie sa fie alimentat de tranzactionarea unor noi produse si listarea unor noi emitenti", a mai spus Farmache. "De obicei, in primele luni se tranzactioneaza mult, indiferent ca se vinde sau se cumpara. Apoi, au venit doua luni de corectie obligatorie si necesara, amplificata de cresterea dobanzii pe piata SUA, care au facut ca fluxurile de capital sa plece de pe bursele din Europa", a afirmat un broker.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite