Evaziunea din producţia de pâine, combătută cu ştampila şi cântarul
0Pe masa guvernului se află o ordonanţă referitoare la piaţa grâului şi a pâinii. Autorităţile încearcă să pună ordine în producţia de pâine, unde evaziunea fiscală s-a ridicat la
Pe masa guvernului se află o ordonanţă referitoare la piaţa grâului şi a pâinii. Autorităţile încearcă să pună ordine în producţia de pâine, unde evaziunea fiscală s-a ridicat la peste 8.600 miliarde de lei în 2005.
Dacă măsurile s-ar adopta, evaziunea din pâine s-ar reduce cu cel mult 50%.
Noile reglementări se referă la: depozitarea grâului, cântărirea făinii la moară, timbrarea pâinii la fabricant şi trecerea acesteia prin casa de marcat la vânzare.
l Autorizaţie pentru depozitare. Depozitarea grâului se va face exclusiv pe baza unei autorizaţii de funcţionare, eliberată de Ministerul Agriculturii. Depozitele vor îndeplini normele UE: să aibă aparatura necesară pentru condiţionarea grâului, adică să-l cureţe de impurităţi şi de neghină; să-l păstreze în condiţii de igienă şi aerisire, pentru a nu fi infestat cu microelemente.
l Cântare pentru mori. Pentru că nu se ştie cât se macină în România, guvernul le va cere morarilor să îşi pună cântare în mori pentru cântărirea grâului care intră şi a făinii care iese.
l Timbrare, pe aluat sau pe punga de hârtie. Deoarece timbrarea direct pe pâine a suscitat vii discuţii, în special din partea evazioniştilor, guvernul va lua în calcul două posibilităţi de timbrare: direct pe pâine sau pe punga de hârtie. "Dacă nu se acceptă timbrarea directă, atunci pâinea va fi ambalată în pungi de hârtie, iar timbrul se va lipi pe aceasta. Timbrarea se va folosi şi pentru fabricile mici care vând pâinea caldă. Aici, timbrarea o va face vânzătorul, care va ambala pâinea în pungi de hârtie pentru a nu se umezi", ne-a declarat Ioan Popescu, preşedintele Rompan.
l Casă de marcat, la comercializare. "Cum, din cele 4.000 de miliarde lei, evaziune din neplata impozitelor, 2.000 reprezintă evaziune la fabricant şi 2.000, la comerciant, obligatoriu şi pâinea, ca şi celelalte produse, va trebui să treacă prin casa de marcat", precizează preşedintele Rompan.
Controlorii îi vânează doar pe producători
Pentru ca toate aceste măsuri să dea rezultatele scontate, va fi nevoie de un control real atât la depozite, la mori şi la fabricanţi, cât şi în magazinele de distribuţie directă a pâinii. Cum acestea sunt dispuse pe întreg teritoriul României şi însumează cifre de ordinul miilor, este greu de presupus că vor exista suficiente echipe de control care să le forţeze să respecte reglementările. "După ce am făcut o plângere în mass-media şi către autorităţi privind evaziunea din pâine, Corpul de Control al Fiscului şi al Ministerului de Finanţe a venit tot la mine. Nici prin cap nu le-a trecut să meargă la cel puţin două-trei fabrici din vecinătate, unde într-adevăr ar fi găsit marile nereguli, constând în neplata taxelor, a impozitelor, dar şi plata la negru a salariaţilor", ne-a declarat directorul general al unei cunoscute fabrici de pâine din România.