Evaziunea fiscală din alcool - 600 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

665 euro/hl. La atât vor ajunge taxele pe care le vor plăti cei 80 de producători legali de alcool din România. Această suprataxare va scumpi votca din raft de la 180.000 la 260.000 lei/litru,

665 euro/hl. La atât vor ajunge taxele pe care le vor plăti cei 80 de producători legali de alcool din România. Această suprataxare va scumpi votca din raft de la 180.000 la 260.000 lei/litru, plus TVA. În timp ce o bună parte din fabricanţii legali vor intra în faliment, numărul producătorilor de alcool la negru va creşte la peste 70 la sută. În final, perdanţi vor fi românii care vor pierde sănătate, dar şi statul, care va pierde la buget peste 600 milioane euro, cât este anual evaziunea fiscală.
Guvernul intenţionează să introducă un HG care va fi suportul legal pentru introducerea a unei taxe de 200 euro/hl de alcool pur, bani ce vor ajunge în fondul naţional de sănătate. Taxa de viciu se va suprapune peste acciza de 465 euro/hl, suprataxarea ajungând la 665 euro/hl. Acestor taxe li se va adăuga şi TVA, ducând la dublarea preţului băuturilor alcoolice. Asociaţia patronală Garant respinge proiectul legislativ, pe motiv că aplicarea acestuia ar duce la o creştere şi mai mare a producerii alcoolului contrafăcut. "Evaziunea fiscală ar ajunge la peste 90 la sută din piaţa alcoolului. În prezent, există peste 30.000 de cazane de ţuică şi palincă în gospodării care se sustrag oricărei fiscalităţi. După introducerea taxei pentru fondul de sănătate, numărul acestora va creşte exponenţial, iar evaziunea fiscală va fi cu mult peste 600 milioane euro, cât a fost în 2005", ne-a declarat Romulus Dascălu, preşedintele Garant. Asociaţia patronală va ataca actul normativ la Curtea Constituţională, ca fiind anticoncurenţial şi anticonstituţional.
Alcoolul contrafăcut - cauza criminalităţii la sate
Cum băuturile alcoolice se vor scumpi, românii vor cumpăra alcoolul ieftin contrafăcut, dar bine vizualizat în rafturile magazinelor. Cei mai expuşi sunt consumatorii de la sate, ca şi aproape toţi adolescenţii, care beau pentru a fi mai prietenoşi şi să se distreze. "Băuturile contrafăcute cele mai periculoase sunt făcute în recipientele improvizate.
Din acestea trec în ţuică şi palincă metalele grele, precum plumbul, dar şi metanolul, care atacă ficatul şi creierul. Crimele care au loc la ţară şi care par ilogice se datorează tocmai acestor substanţe", declară Romulus Dascălu. Cele mai afectate sunt zonele sărace, îndeosebi cele din Moldova. În 2005, au existat în Vaslui peste 12.000 de cazuri de comă alcoolică.
Din acestea, 20 la sută au fost femei, iar 10 la sută tineri, cu vârste între 17 şi 20 de ani. Preşedintele Garant consideră că nu beţia românilor îi duce la comă şi agresivitate până la omor, ci calitatea băuturilor alcoolice. "Mult mai beţivi sunt polonezii, irlandezii şi englezii, dar aceştia beau băuturi curate, nu contrafăcute, precum românii", susţine preşedintele Garant.

Statisticile anului 2005
* 60% din români beau alcool contrafăcut
* 80% din tăriile "de cazan" conţin metale grele
* pălinca din Ardeal conţine metanol, care afectează ficatul şi creierul
* 70% din adolescenţi s-au îmbătat

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite