Eurostat: România a avut în luna iulie cea mai mare inflaţie anuală din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a ocupat în iulie primul loc în Uniunea Europeană în funcţia de creşterea preţurilor de consum de 7,1%, comparativ cu aceeaşi perioada din anul trecut, potrivit datelor publicate astăzi de  Eurostat.

În iulie, rata anuală a inflaţiei în România a fost de de 7,1%, mai mare decât în iunie când a înregistrat 4,3%.

În afara României, cele mai mari rate ale inflaţiei se observă la Grecia (5,5%) şi Ungaria (3,6%). Dintre cele 26 de state comunitare prezente în raportul Eurostat (lipseşte Marea Britanie), preţurile de consum au scăzut în iulie doar în Irlanda (1,2%) şi Letonia (0,7%).

România se plasează, de asemenea, pe primul loc în UE după avansul lunar al preţurilor de consum, de 2,6%, pe poziţiile următoare situându-se Malta (0,6%) şi Bulgaria (0,5%). Indicatorul a fost negativ în 15 state, pozitiv în nouă şi zero în Lituania şi Ungaria.

Totodată, România s-a clasat pe locul doi în UE după creşterea medie a inflaţiei din intervalul iunie 2009 - iulie 2010 faţă de precedentele 12 luni - indicator care determină stabilitatea preţurilor în rapoartele de convergenţă ale Comisiei Europene către Consiliul European.

Astfel, nivelul de 4,8% a fost cel de-al doilea din UE, România fiind precedată doar de Ungaria, cu 5,1% şi urmată de Polonia cu 3,3%, conform datelor Eurostat.

În zona euro, inflaţia anuală a urcat de la 1,4% în iunie la 1,7% în iulie, iar în blocul comunitar, rata anuală a inflaţiei a fost de 2,1% în iulie, faţă de 1,9% în iunie.

Eurostat menţionează că datele referitoare la UE şi zona euro sunt provizorii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite