UPDATE Economia UE a avut în trimestrul doi cea mai slabă performanţă din 2009 până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut al celor 27 de ţări din blocul comunitar a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale acestui an, potrivit datelor publicate astăzi de biroul european de statistică Eurostat. Aceasta este cea mai slabă performanţă a economiei Uniunii Europene din 2009 până acum, scriu Bloomberg şi "The Wall Street Journal".

Cel mai mare avans a fost înregistrat de Letonia, ţară care a avut o creştere economică de 2,2% în trimestrul al doilea. Urmează Estonia, cu un avans de 1,8%, şi Finlanda, cu un PIB în creştere cu 1,2%.

Suedia şi Austria sunt pe locul patru în acest clasament, ambele având o creştere economică de 1%.

Cum s-a poziţionat România

România a avut a noua creştere din UE, respectiv 0,2%, la egalitate cu economiile din Marea Britanie, Spania, Lituania şi Cehia.

O evoluţie mai bună decât noi au avut Belgia (0,7%), Italia (0,3%), Estonia, Cipru (0,4%), Austria, Slovacia (0,9%), Finanda şi Suedia.

Cifre mai mici decât România au raportat Germania (0,1%), Franţa (0%), Ungaria (0%), Olanda (0,1%) şi Portugalia (0%).

Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu doar 0,1% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, şi cu 2,7% anualizat, în serie ajustată.  

"Dinamica economiei germane s-a temperat considerabil după un început promiţător în 2011", arată Biroul de Statistică din Germania.

Cumulat cu datele prezentate săptămâna trecută de Franţa (stagnare economică), evoluţia indică o evoluţie plată în trimestrul al doilea, astfel că cifrele "ridică problema că ţările puternice de până acum din zona euro trec printr-o criză mai profundă decât se credea anterior", a declarat Chris Williamson, economist-şef la Markit în Londra.

Datele slabe "fac ca decizia Băncii Centrale Europene din aprilie de a majora dobânda-cheie să fie văzută ca una întârziată, sugerând o repetare a situaţiei din 2008, când Banca Centrală a crescut ratele de dobândă doar înainte ca zona euro să alunece în recesiune", a spus Williamson.

România, cea mai slabă creştere faţă de trimestrul al doilea din 2010

Comparativ cu acelaşi trimestru din 2010, România a înregistrat în trimestrul al doilea din 2011 cea mai redusă creştere din UE, dar nu a avut cea mai slabă performanţă, întrucât economia Portugaliei a scăzut cu 0,9%.

La acest capitol, cel mai bine au stat Lituania, cu o creştere economică de 5,9% faţă de trimestrul similar din 2010, Letonia, cu 5,7%, şi Suedia, cu un avans de 5,3%.

La nivelul întregului bloc comunitar, PIB-ul a crescut cu 1,7% în trimestrul care tocmai s-a încheiat faţă de intervalul similar din 2010.

Foarte aproape de o nouă recesiune

Aceasta este cea mai slabă performanţă a economiei Uniunii Europene din 2009 până acum, scriu Bloomberg şi "The Wall Street Journal".

Creşterea economică la nivelul Europei a încetinit mai mult decât se estimase anterior. În trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, PIB-ul celor 27 de state din UE înregistrase un avans de 0,8%.

Principala cauză este adâncirea crizei datoriilor suverane, subiect care a afectat în ultimele luni ţările din zona euro.

"Există pericolul unei noi recesiuni. Este foarte important ca autorităţile europene să încerce să prevină alte degradări ale economiei reale", a declatat Martin van Vliet, senior economist la ING Groep NV din Amsterdam, citat de agenţia de presă menţionată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite