Europenii nu mai au încredere în euro. Germanii şi francezii vor să se întoarcă la vechea lor monedă naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germanii şi francezii devin din ce în ce mai sceptici în ceea ce priveşte moneda unică europeană, reiese dintr-un sondaj citat de Les Echos.

Mai mult de jumătate dintre germani consideră că situaţia lor personală va fi mai bună fără moneda euro, conform unui sondaj publicat de fundaţia germana Bertelsmann. Astfel, 65% dintre respondenţii germani au spus că le-ar fi fost mai bine dacă ţara lor rămânea la marca şi nu ar fi adoptat euro.

De cealaltă parte, 36% dintre francezi consideră că situaţia lor personală ar fi fost mai bună dacă ar fi utilizat francul, arată studiul citat.

De asemenea, 49% dintre germani au spus că le-ar fi fost mai bine din punct de vedere personal dacă Uniunea Europeană nu ar fi existat. Acelaşi lucru a fost susţinut şi de 34% dintre francezi.

Studiul, care a inclus şi respondenţi din Polonia, arată şi faptul că doar 28% dintre polonezi consideră că le-ar fi mai bine fără UE.

În ceea ce priveşte şansele pe piaţa muncii, 37% dintre germanii interogaţi afirmă că acestea ar fi mult mai mari dacă Uniunea Europeana nu ar fi existat. Acelaşi lucru este susţinut de 35% dintre francezi şi de 24% dintre polonezi.

Însă, 69% dintre germani consideră că UE reprezintă un model pentru restul lumii, valori mai mici fiind înregistrate în rândul francezilor (56%) şi polonezilor (59%).

Studiul realizat de fundaţia Bertelsmann a fost făcut prin telefon pe un eşantion reprezentativ de 1.001 persoane în Germania, 1.004 în Franta şi 1.000 in Polonia, între 3 şi 8 iulie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite