European Drinks nu mai îmbuteliază apă minerală la Rieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

European Drinks nu mai îmbuteliază, în prezent, apă minerală la Rieni, sursa Stâna de Vale fiind suficientă în acest moment pentru a asigura capacitatea de producţie. Deşi apa de la Rieni,

European Drinks nu mai îmbuteliază, în prezent, apă minerală la Rieni, sursa Stâna de Vale fiind suficientă în acest moment pentru a asigura capacitatea de producţie. Deşi apa de la Rieni, judeţul Bihor, este oficial recunoscută, potrivit unui document finalizat recent de către autorităţi, apa minerală pompată este vărsată la canal.

"European Drinks nu mai îmbuteliază apă minerală la Rieni din noiembrie 2005. Cu toate astea, această sursă se află sub monitorizare, conform legii", a declarat, pentru Adevărul, Iosif Nagy, director general al Societăţii Naţionale a Apelor Minerale (SNAM). Acesta susţine însă că apa minerală este potabilă, deci bună de îmbuteliat. "Sursa este monitorizată în acest moment, pentru ca apa de acolo să poată fi îmbuteliată oricând. În acest moment, apa pompată de la Rieni este vărsată la canal", a mai precizat Iosif Nagy. "Faptul că există la aproximativ 30 de km de sursă o exploatare de uraniu, asta nu înseamnă ca apa nu este bună de băut, întrucât sunt structuri geologice diferite", a precizat Adrian Feru, director cercetare-dezvoltare în cadrul SNAM.

44 de ape minerale recunoscute în România

Contactat telefonic, preşedintele Grupului European Drinks, Viorel Micula, a evitat să răspundă dacă European Drinks mai îmbuteliază în acest moment apă minerală de la sursa Rieni. "European Drinks are mai multe surse, iar Stâna de Vale este cea mai importantă", a precizat Micula, refuzând totodată să mai facă vreun alt comentariu. Potrivit listei apelor minerale recunoscute în România, European Drinks figurează cu două surse, respectiv Izvorul Minunilor - Stâna de Vale şi Rieni, ambele în judeţul Bihor.

Recent a fost publicată în "Monitorul Oficial" lista apelor minerale recunoscute în România, ce include 44 de branduri autohtone. Pe aceasta se regăsesc toţi marii producători şi îmbuteliatori, dar şi nume mai puţin cunoscute, precum Amfiteatru, Bodoc, Boholt, Certeze, Oaş, Lithinia sau 7 izvoare. "Sunt ape minerale de nişă, care se găsesc doar pe plan local. Unele dintre ele reprezintă mici afaceri de familie", a precizat Iosif Nagy, explicând totodată ce presupune această recunoaştere publică a produselor cu pricina. "Apa minerală care nu se regăseşte pe această listă nu mai poate fi comercializată, întrucât înseamnă că nu îndeplineşte criteriile de calitate solicitate în Uniunea Europeană. Legisaţia românească în domeniu a fost armonizată prin HG 1020/2005", a spus directorul SNAM.

Potrivit acestuia, piaţa apei minerale va creşte în acest an cu aproximativ 5-6%, depăşind astfel nivelul de un miliard de litri, atât cât a fost producţia în 2006. Iosif Nagy este de părere că pe piaţă mai este loc în acest moment şi de alţi producători. "SNAM mai deţine câteva surse pentru care documentaţia este deja pregătită", a precizat oficialul, amintind totodată că pe piaţa românească intenţionează să intre şi producători străini. "S-ar putea ca din acest an să vină în România mai multe ape din import, în special din Ungaria şi Italia. Unul dintre brandurile de apă minerală pe care l-am putea regăsi în magazine începând din acest an este Paradis, un produs originar din Italia", a conchis directorul SNAM.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite