Europa trimite China în sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea economică a Chinei s-ar putea înjumătăţi în acest an la 4%, din cauza problemelor foarte grave ale zonei euro, avertizează FMI.

O predicţie extrem de sumbră a experţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) a dat fiori reci autorităţilor de la Beijing. Creşterea economică a ţării ar putea scădea la jumătate faţă de prognoza de până acum, adică ar putea ajunge la 4%, din cauza problemelor uriaşe ale Uniunii Europene (UE), principalul partener comercial al Chinei.

Anul trecut, valoarea schimburilor comerciale între UE şi China a fost de 400 de miliarde de euro, potrivit Reuters. Pentru UE, China este al doilea partener comercial, primul fiind Statele Unite.

Raportul FMI ne dă o lecţie despre cât de importante sunt legăturile comerciale dintre ţări şi dintre regiuni şi cât de mult contează atunci când vorbim de indicatorii macroeconomici anuali.

De ce este China vulnerabilă

Toate acestea indică gradul ridicat de dependenţă a Chinei de legăturile sale comerciale, lucru pe care se bazează practic statutul său de a doua mare economie a lumii. „China va fi puternic expusă (la problemele Europei - n.r.) prin legăturile sale comerciale", a arătat raportul FMI, publicat de reprezentanţa din Beijing a Fondului şi citat de „Financial Times".

Estimările privind avansul economic al Chinei în 2012 fuseseră deja reduse recent de la 9% la 8,2%. „În lipsa unor măsuri interne, creşterea Chinei poate coborî până la 4%, faţă de previziunea anterioară de 8,2%, ceea ce va reduce puterea de cumpărare şi va duce la deflaţie", mai spun autorii analizei.

FMI a recomandat Chinei să vină urgent cu un pachet de măsuri fiscale care să echivaleze cu 3% din PIB, format din reduceri de taxe, îmbunătăţirea serviciilor sociale şi impulsionarea programului uriaş de construcţie de case. Beijingul a fost obişnuit anii trecuţi cu deficite destul de lejere, ceea ce înseamnă că guvernul îşi poate permite astfel de măsuri, comentează jurnaliştii de la CNN.

Raportul mai recomandă alocarea mai degrabă de la bugetul de stat a sumelor care vor fi cheltuite, decât accesarea lor din bănci. Nici lăsarea plăţilor la latitudinea autorităţilor locale nu este o bună soluţie.

Pe de altă parte, printre rândurile acestui raport putem citi şi cât de adâncă şi de puternică este probleme Uniunii Europene, astfel încât să poată da peste cap a doua mare economie a lumii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite