Europa este la un pas de o nouă recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia Uniunii Europene a înregistrat în trimestrul al treilea o creştere de numai 0,2%, iar analiştii se aşteaptă ca aceasta să reintre pe un trend descendent.

Economia din statele membre ale zonei euro, dar şi din Uniunea Europeană au crescut în trimestrul al treilea cu numai 0,2% comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor Eurostat. Deşi Germania şi Franţa au înregistrat creşteri solide, de 0,5%, respectiv 0,4%, ţările afectate de criza datoriilor au avut performanţe slabe.

Astfel, analiştii se aşteaptă la o reintrare a zonei pe un trend descendent. „Indicatorii sugerează că economia zonei euro va reveni în recesiune în trimestrul al patrulea şi dincolo de acesta", a declarat Jonathan Loynes, economist, şef la Capital Economics.

România a înregistrat în intervalul analizat cea mai mare creştere a Produsului Intern Brut (PIB), de 1,9%, fiind urmată de Letonia (1,3%), Lituania (1,3%), Estonia (0,8%) şi Slovacia (0,7%). Economiile Belgiei, Bulgariei, Cehiei şi Spaniei au stagnat, în timp ce Olanda a înregistrat o scădere a PIB cu 0,3%, iar Portugalia, cu 0,4%.

Ţări afectate de criza datoriilor, precum Grecia, Italia sau Irlanda, nu au făcut raportări la Eurostat pentru perioada analizată. Totuşi, Grecia a înregistrat o scădere a PIB de 5,2% în trimestrul al treilea faţă de perioada similar din 2010, mai mică decât cea înregistrată în intervalul aprilie-iunie, de 7,4%. 

Click pentru a mări

INFOGRAFIE
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite