Europa, măcinată de şomajul în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata şomajului a continuat să crească în aprilie în statele europene, în Spania atingând un nou maxim-record de 24,3%.

Criza economică din Europa continuă să afecteze piaţa muncii, numărul şomerilor din statele comunitare crescând de la o lună la alta. La finele lunii aprilie, rata şomajului din Uniunea Europeană a crescut la 10,3% de la 10,2% în martie, iar în zona euro a stagnat la 11%, potrivit datelor publicate de Eurostat,  birou european de statistică. Numărul de şomeri din cele 27 de ţări membre a ajuns la 24,67 milioane, însă în scădere cu 105.000 de persoane faţă de nivelul înregistrat în luna precedentă.

Cele mai mici rate ale şomajului au continuat să fie înregistrate de state cu o economie solidă, respectiv Austria (3,9%), Luxemburg şi Olanda (5,2%) şi Germania (5,4%). 

La polul opus se situează ţări afectate puternic de criza datoriilor: Spania, cu o rată a şomajului de 24,3%, şi Portugalia - cu 15,2%. De asemenea, Grecia, care a făcut ultima raportare către Eurostat în februarie, înregistra o rată a şomajului de 21,7%. România a înregistrat în aprilie o rată a şomajului de 7,4%, în creştere de la 7,2% în martie.

Spania doboară record după record

 Rata şomajului din Spania a crescut semnificativ în ultimii doi ani, atingând niveluri maxime-record în fiecare lună. În aprilie, indicatorul a crescut cu 0,2 puncte procentuale, de la 24,1% în martie. Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Uniunea Europeană, mai bine de jumătate din tinerii spanioli cu vârste mai mici de 25 de ani neavând un loc de muncă.

Statisticile naţionale spaniole indică, de asemenea, o scădere a numărului locurilor de muncă la 4,71 milioane de persoane, după două luni consecutive de regres, a anunţat ieri Ministerul Muncii din Spania. „Ne aflăm în a doua fază de recesiune, care, chiar dacă nu este la fel de brutală şi de profundă ca prima, are un impact negativ asupra ocupării forţei de muncă", a declarat Engracia Hidalgo, secretar de stat în Ministerul Muncii din Spania, potrivit AFP. Guvernul spaniol a prognozat că rata şomajului va ajunge la 24,3% la finele acestui an, urmând ca indicatorul să înregistreze o scădere uşoară în 2013.    

Spania a intrat în recesiune la începutul acestui an, la doar doi ani după ce a reuşit să iasă din ultima perioadă de scădere a economiei, iar datele oficiale arată că investitorii au retras din ţară sume-record în primele trei luni ale acestui an. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite