Europa, în pragul unei noi crize financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicarea simultană a măsurilor de austeritate în mai multe state europene şi datoria suverană în creştere ar putea duce la o nouă recesiune. Banca Mondială a avertizat, la începutul lunii iunie, că mai multe state europene sunt în pericol de a cădea într-o nouă recesiune.

„Creşterea economică din al doilea trimestru va fi dezamăgitoare şi este foarte posibil ca aceasta să fie negativă în unele state europene ale căror economii sunt în pericol de a intra într-o altă etapă a recesiunii", a declarat Andrew Burns, manager al macroeconomiei globale la Banca Mondială, citat de Bloomberg.

Mai citiţi şi:

Mihai Tănăsescu: Aprobarea eliberării noii tranşei FMI va spori încrederea pieţelor externe în România

Preşedintele Patronatului Cărnii de Porc anunţă începutul crizei alimentare. El s-a adresat premierului şi preşedintelui

Părerile analiştilor

La jumătatea lunii iunie, Richard Hunter, managing director pentru Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia-Pacific la Agenţia Fitch Ratings, a declarat că există posibilitatea ca zona euro să nu iasă din criză, ci să se afleîn faţa unei alte etape a acesteia. „Această variantă a devenit o alternativă din ce în ce mai plauzibilă", a adăugat acesta. Duminică, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a contrazis această teorie, exprimându-şi încrederea că reducerea cheltuielilor şi reformele structurale vor ajuta relansarea economică, fără a afecta creşterea.

„Este evident că asistăm la o revenire globală, confirmată în special de ţările emergente, dar şi de industrie", a declarat Trichet. De aceeaşi părere este şi ministrul de Finanţe francez, Christine Lagarde, care a declarat recent că nu este îngrijorat de publicarea rezultatelor testelor de stres bancar desfăşurate la nivel european. „Veţi vedea că băncile europene sunt solide şi sănătoase. Nu-mi fac probleme pentru băncile mele", a adăugat aceasta.

Cu toate acestea, un studiu recent al companiei Deloitte din Anglia a arătat că încrederea în economia naţională este constant micşorată de teama de a cădea într-o nouă recesiune.

Încredere în sistemul bancar

Într-o încercare de a înlătura astfel de teorii, liderii europeni au decis publicarea rezultatelor testelor de stres din sectorul bancar. Pentru mai multă acurateţe, numărul instituţiilor de creditare testate a fost majorat de la 25 la aproximativ 100, fiind incluse pentru prima dată şi băncile germane de tip Landesbanken, care nu se numără printre cele mai mari instituţii, dar a căror slăbiciune a contribuit la creşterea dubiilor.

Ministrul de Finanţe francez a înaintat data de 23 iulie ca momentul dezvăluirii rezultatelor, refuzând să dea alte detalii. „În curând veţi afla numărul băncilor incluse şi veţi înţelege mai bine criteriile aplicate şi condiţiile în care se desfăşoară testele", a declarat Lagarde.

Întrebat de noile planuri de reducere a cheltuielilor bugetare propuse de mai multe guverne europene, Trichet a declarat că „suntem într-o perioadă în care trebuie să administrăm foarte atent bugetele. Puteţi numi asta austeritate dacă vreţi, eu o numesc politică fiscală riguroasă".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite