Cursul euro se prăbuşeşte după şedinţa BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda unică europeană s-a depreciat în raport cu majoritatea valutelor importante după ce investitorii au fost dezamăgiţi de strategia insuficientă prezentată astăzi de Banca Centrală Europeană pentru combaterea crizei datoriilor de stat.

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, mişcare anticipată de pieţe. Cu toate acestea, se dorea prezentarea unei strategii care să includă coborârea dobânzii la sub 1% în următoarele luni.

Urmăreşte LIVE, de la Bruxelles, pe www.adevarul.ro, cele mai importante momente ale summitului UE care decide soarta euro 

Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat însă că nu se ia în calcul o astfel de mişcare şi că decizia de astăzi nu a fost luată în unanimitate.

În plus, Draghi nu a anunţat nimic despre programul de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, ceea ce a dezamăgit pieţele, care considerau acest pas un pilon esenţial în combaterea crizei.

CITEŞTE ŞI

Euro, în cădere liberă înainte de Summitul Euro. Bursele, pe roşu

Petrolul se scumpeşte în aşteptarea Summitului Euro

Summitul Euro: Băncile câştigă prima rundă. Vor primi sprijin extraordinar

Este ceva major – mulţi oameni, burse, obligaţiuni şi cursuri valutare se bazau pe BCE, însă Draghi a tras preşul de sub pieţe“, explică Brian Dolan, strateg-şef la Forex.com, companie specializată în tranzacţii valutare.

„Acum, există un sentiment de şoc pentru că, până acum, Draghi a dat de înţeles că, dacă liderii europeni îşi fac ordine în ogradă, atunci BCE va intensifica programul de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale şi va oferi sprijin statelor cu probleme. Acum însă, Draghi sugerează că a fost surprins de acea interpretare şi că el nu a insinuat că BCE se va angaja în achiziţii masive de obligaţiuni guvernamentale“, a adăugat acesta, citat de Reuters.

Traderii au adăugat că pieţele percep lărgirea gamei de garanţii pe care BCE le acceptă de la băncile comerciale în schimbul împrumuturilor drept o operaţiune riscantă, având în vedere că BCE relaxează practic condiţiile de creditare.

Euro s-a depreciat la 1,33120 dolari după declaraţiile lui Draghi. Similar, francul elveţian s-a apreciat în raport cu moneda unică europeană, în timp ce yenul japonez a atins nivelul maxim din timpul şedinţei bursiere, investitorii „fugind“ practic către monede pe care le consideră mai sigure.

Declaraţiile lui Draghi s-au reflectat şi în evoluţia burselor europene. Indicele FTSEurofirst 300 a înregistrat o pierdere de 0,4% după conferinţa de presă a preşedintelui BCE.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite