Euro pierde teren în raport cu dolarul, dar câştigă faţă de leu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda unică, puternic afectată de criza datoriilor ce ameninţă toată Europa, îşi pierde tot mai mult din superioritatea faţă de dolar. Mai mult, monedele de pe pieţele emergente, cum este şi leul, par şi mai vulnerabile, şi sunt cotate tot mai slab în raport cu euro, dar mai ales cu dolarul.

Banca Centrală Europeană a anunţat astăzi un curs de schimb de 1,2349 dolari/euro, minimul ultimilor patru ani şi o lună. Astfel, cotaţia monedei americane se apropie tot mai mult de cea a euro, marcat acum de temerile investitorilor.

Banca Naţională a României a anunţat astăzi o referinţă de 4,1878 lei/euro, în creştere cu 0,64 bani, cel mai ridicat nivel din 5 ianuarie 2010, iar faţă de dolar a atins un nou maxim al ultimelor 14 luni, de 3,4018 lei/dolar.


Cursul afişat pentru dolar este cu 3,85 bani peste nivelul de vineri, de 3,3633 lei/dolar. Referinţa de luni pentru moneda americană reprezintă nivelul maxim din 9 martie 2009, când dolarul a fost cotat la 3,4037 lei/dolar.

Deprecierea accentuată a leului în raport cu dolarul vine în contextul în care moneda americană a atins luni la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani faţă de euro, în tranzacţiile asiatice, din cauza temerilor investitorilor că problema datoriilor mai multor state europene ar putea afecta revenirea economiei din regiune.
Francul se scumpeşte

Şi francul elveţian a câştigat în ultimele luni teren în faţa monedei unice. Un franc este cotat astăzi de Banca Centrală Europeană la 0,713 euro, mai sus cu 6,1% faţă de nivelul de la începutul anului.

Iar în contextul în care leul devine mai slab în raport cu euro, iar acesta din urmă pierde în raport cu francul elveţian, cursul de schimb leu/franc va creşte tot mai mult. Iar asta îi va afecta cu precădere pe cei care au de achitat rate la creditele în moneda exotică. Francul elveţian s-a scumpit de la începutul anului cu 5,22%, până la 4,2209 lei.

Sunt afectaţi cei cu rate

Fie că vorbim de evoluţia leului în raport cu euro, cu dolarul sau cu francul elveţian, de suferit au românii care trebuie să ramburseze credite în valută. Investitorii văd România ca pe o piaţă vulnerabilă, în contextul economic actual, iar asta nu face altceva decât să slăbească moneda naţonală în raport cu toate cele trei valute. Cine a reuşi să economisească sau „să-şi facă provizii" în moneda în care are de plătit rate, în perioada în care acestea nu erau la fel de scumpe, ar putea traversa mai uşor acesată perioadă de depreciere a leului. Dacă la începutul lunii februarie un debitor plătea 1.224,15 lei pentru a-şi achita o rată de 300 de euro, acum el trebuie să plătească cu 32,2 lei mai mult. Cu cât rata este mai mare, cu atât costurile vor fi mai mari.

Dacă scumpirea dolarului şi a francului îi afectează, cu precădere, pe cei cu rate la bănci, un euro mai tare se va resimţi şi în cazul facturilor, de telefonie sau de utilităţi.

Totuşi, cotaţia monedei americane în raport cu leul afectează şi preţul cu care importăm gazele din Federaţia Rusă, exprimat în dolari pe mia de metri cubi. Astfel, în februarie importam gaze la un preţ de 336 de dolari pe mia de metri cubi, ceea ce însemna, la cotaţia de 2,9358 lei/dolar de la 1 februarie, un preţ de import de 986 de lei pe mia de metri cubi. În prezent, când valoarea dolarului a crescut la 3,4018 lei, mia de metri cubi de gaze costă 1.143 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite