Euro nu are susţinere politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea monetară nu este dublată de o uniune politică la nivel european, cu un minister unic de finanţe. Dacă politica monetară aparţine Băncii Central Europene, politicile fiscale sunt elaborate de fiecare guvern al ţărilor membre.

Fostul preşedinte al Rezervei Federale, banca centrală a SUA, consideră că Uniunea Europeană a fost norocoasă că prima criză majoră a monedei unice a izbucnit într-unul dintre cei mai mici membri şi este încrezător că euro va supravieţui acestui şoc. Economia Greciei reprezintă doar 2,5% din Produsul Intern Brut al UE.

Mai citeşte şi:

Euro intră în zodia incertitudinii

„Am în continuare încredere în euro", a declarat Volker. În opinia fostului preşedinte al Fed, slăbiciunea euro constă în lipsa unui guvern al Uniunii, care să susţină politica monetară a Băncii Central Europene. Euro a pierdut 8% din cotaţia sa în raport cu dolarul în ultimele trei luni, pe seama îngrijorării provocate de posibilitatea intrării în incapacitate de plată a Greciei, din cauza imensului său deficit bugetar, de 12,7% din PIB.

Probleme structurale

Colapsul financiar al statului elen ar fi condus la destrămarea regiunii care utilizează euro. În tratatul de bază al Uniunii Monetare Europene nu se prevăd modalităţile prin care un stat membru poate fi salvat de la insolvenţă şi nu este prevăzut un minister unic de finanţe, lacune legislative care l-au determinat pe miliardarul Geroge Soros să declare că euro „ar putea să nu supravieţuiască" crizei.

Lipsa unei politici fiscale coerente la nivelul statelor care utilizează aceeaşi monedă se reflectă în marile discrepanţe dintre dobânzile obligaţiunilor suverane emise de statele membre.

Pentru a cumpăra obligaţiuni ale Greciei cu maturitatea la 10 ani, investitorii ajunseseră în luna ianuarie să solicite dobânzi cu patru puncte procentuale mai mari decât pentru cele emise de Germania. În ultimii zece ani, diferenţa medie între obligaţiunile elene şi cele germane a fost de 0,3 puncte procentuale.

Grecia, care a anunţat economii suplimentare de 4,8 miliarde de euro, a reuşit săptămâna trecută să vândă titluri de stat valorând cinci miliarde de euro, ceea ce reprezintă un semnal pozitiv.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite