Euro slăbeşte în zodia Leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar o zi de la decizia Băncii Naţionale de a majora dobânda de politică monetară, cursul de schimb euro/leu a coborât la minimul acestui an. Astfel, la sfârşitul săptămânii

La doar o zi de la decizia Băncii Naţionale de a majora dobânda de politică monetară, cursul de schimb euro/leu a coborât la minimul acestui an.

Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, un euro era cotat cu 3,5171 lei. Tendinţa de apreciere va continua în perioada imediat următoare, pe fondul efectelor deciziei luate de banca centrală.

Practic, în prezent, piaţa monetară autohtonă promite randamente bune investitorilor, în special datorită dobânzilor mari de pe piaţa interbancară.

Dealerii spun însă că, în următoarele luni, leul ar putea pierde din nou teren în faţa principalelor valute.

Totuşi, cursul de schimb nu va ajunge să concretizeze cele mai pesimiste aşteptări formulate de analişti la începutul anului (4 lei/euro), cele mai "neplăcute" scenarii vehiculând un curs de 3,6-3,62 lei/euro în următoarele luni.)

În prima zi după ce banca centrală a majorat dobânda-cheie, euro a ajuns la minimul anului 2008

Cursul valutar a coborât la 3,5171 lei/euro, la doar o zi după anunţarea deciziei Băncii Naţionale a României (BNR) de a majora dobânda de politică monetară.

Paritatea oficială afişată vineri de banca centrală (valabilă şi pentru astăzi) este de 3,5171 leu/euro şi reflectă o întărire a monedei naţionale cu 1,95 bani faţă de şedinţa precedentă. Un curs la fel de scăzut nu a mai fost anunţat de către BNR din data 11 decembrie 2007, când cotaţia de referinţă a fost de 3,5163 lei/euro.

Investitorii, atraşi de câştigurile monetare

Dealerii din piaţa valutară spun că aprecierea leului se datorează în totalitate hotărârii luate de Banca Naţională de a înăspri politica monetară. Decizia în sine a luat prin surprindere piaţa, cu atât mai mult cu cât în zona Europei Centrale şi de Est se instalase un sentiment pozitiv al investitorilor faţă de principalele valute emergente.

Practic, în ultima perioadă toate monedele din zonă s-au apreciat. Situaţia s-a schimbat, însă, de câteva zile. Randamentele bune, promise de piaţa monetară din ţara noastră, au stârnit un interes sporit al investitorilor pentru leu, încurajând speculaţiile financiare.

"În ultimele două zile de tranzacţionare ale săptămânii trecute nu a existat nicio corelaţie între evoluţia leului şi monedele regionale. Astfel că aprecierea monedei naţionale se datorează aproape în totalitate deciziei luate de Banca Centrală>> , ne-a declarat Răzvan Retevoiu, dealer la MKB Romexterra Bank.

Ratele dobânzilor de referinţă publicate vineri dimineaţă de băncile comerciale din România au fost de 10,78 - 11,28% pentru sumele atrase pe o zi şi de 10,88 - 11,38% pentru cele la o săptămână

Aprecierea nu va dura prea mult

"Întărirea leului în şedinţa de vineri se datorează în totalitate deciziei BNR de a majora dobânda cheie>> , a declarat, pentru <> , Aurelian Mihăilescu, dealer la Raiffeisen Bank.

În ceea ce priveşte evoluţia leului în viitor, dealerii spun că pe termen scurt este foarte probabil să vedem cursul de schimb atingând noi valori minime. "Pe termen mediu, însă, sunt şanse ca moneda naţională să piardă din nou teren în faţa principalelor valute", explică Mihăilescu.

Totuşi, specialiştii din piaţă spun că deprecierea leului nu va fi semnificativă, dacă luăm în calcul aprecierea puternică a monedei din ultima perioadă. <<În cel mai rău caz, cursul va ajunge la un prag de 3,6-3,62 lei/euro în următoarele luni>> , a conchis dealerul MKB Romexterra.

Deficit bugetar de 1,18% din PIB

În primul semestru al anului 2008, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit - venituri mai mici decât cheltuielile - de 5,19 miliarde lei (1,46 miliarde euro). Potrivit datelor furnizate de Ministerului Economiei şi Finanţelor, sumele reprezintă 1,18% din valoarea de referinţă a Produsul Intern Brut din 2007.

Bugetul consolidat a trecut pe minus în a cincea lună a anului, cu un deficit de 1,73 miliarde lei, după ce în primele patru luni din acest an a fost înregistrat un excedent de 1,07 miliarde lei.

Pe termen mediu, însă, sunt şanse ca moneda naţională să piardă din nou teren în faţa principalelor valute
Aurelian Mihăilescu, dealer la Raiffeisen Bank

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite