Euro ramane sub pragul de 40.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Ieri, Banca Nationala a fost nevoita sa cumpere din nou valuta pentru a limita supraaprecierea leului * Dealerii spun ca excedentul de valuta de pe piata se datoreaza faptului ca firmele isi regleaza datoriile

Dupa ce, in urma cu doua zile, moneda europeana a coborat sub pragul de 40.000 lei, ieri euro si-a continuat tendinta de depreciere in raport cu moneda nationala. Dealerii spun ca in cadrul sedintei de tranzactionare, pe fondul unei vanzari masive de valuta, euro a atins un prag minim de 39.600 lei, dupa care, in urma unor ordine de cumparare lansate de catre Banca Nationala, cursul a fost stabilit la 39.775 lei. "Leul este supraapreciat in acest moment si se mizeaza pe repatrierea veniturilor companiilor straine din Romania pentru stabilizarea pietei, a declarat un dealer. Dragos Iliescu, director de trezorerie la Garanti Bank International, ne-a declarat ca scaderea euro nu este surprinzatoare." Dupa cum se stie, in aceasta perioada, pana la sfarsitul lunii aprilie cand isi depun bilanturile, firmele isi regleaza datoriile si astfel pe piata apare un excedent de valuta, lucru ce duce la vanzari mai mari decat de obicei", a precizat Dragos Iliescu. El a adaugat ca in aceasta perioada firmele isi repatriaza incasarile, volumul acestor repatrieri fiind estimat la nivelul celui din anul precedent, adica la aproximativ 400 milioane de euro. "Daca luam in considerare declaratia guvernatorului BNR Mugur Isarescu potrivit careia in acest an euro se va incadra intr-o banda de 39.000-43.000 lei, se poate spune ca la acest nivel apropiat de marja de jos a estimarii multe firme incearca sa-si repatrieze profiturile considerand cursul unul avantajos", a mai spus Dragos Iliescu. In ceea ce priveste evolutia monedei europene in perioada urmatoare, dealerii sunt de parere ca nu vor exista oscilatii spectaculoase. "Datorita politicilor salariale stranse si masurilor administrative de ingradire a creditarii, ar trebui sa nu existe presiuni prea mari pe curs, in acest an", a mai explicat reprezentantul Garnti Bank International.
Cotatia dolarului fata de euro a atins maximul din ultimele trei luni
Dolarul a atins, ieri, valoarea maxima fata de euro inregistrata in ultimele trei luni si a fluctuat in jurul celui mai ridicat nivel din ultimele patru luni fata de yen, pe fondul estimarilor optimiste privind imbunatatirea situatiei de pe piata americana a muncii, relateaza Reuters. Cursul de schimb a fost stabilit la 1,2170 dolari pentru un euro, reprezentand pentru deviza americana o apreciere de aproximativ 0,4%. Dolarul a fost tranzactionat cu 110,18 yeni pe unitate, in scadere usoara fata de maximul din ultimele patru luni inregistrat marti, respectiv 110,40 yeni pe unitate. Deviza americana a recuperat peste sase procente in fata monedei euro, dupa minimul record inregistrat in luna februarie. Totodata, dolarul s-a apreciat cu aproximativ cinci procente fata de yen, dupa ce a coborat la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani si jumatate. In opinia unor analisti, aceasta revenire in forta sugereaza ca declinul dolarului, inceput in urma cu doi ani, s-a incheiat. Mai multi operatori bursieri au explicat ca aprecierea monedei americane a fost accelerata de raportul privind activitatea de productie din Statele Unite, publicat luni, precum si de imbunatatirea situatiei de pe piata muncii, indicele aferent urcand in februarie la cel mai inalt nivel din 1987. Aceste elemente au alimentat optimismul investitorilor, cu doua zile inainte de prezentarea raportului oficial al Departamentului american al Muncii. O serie de analisti estimeaza ca numarul angajatilor din afara sectorului agricol a crescut cu 125.000, in februarie, dupa avansul de 112.000, semnalat in luna precedenta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite