Euro, la judecata politicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană este nevoită să apeleze la ajutorul FMI, ceea ce slăbeşte încrederea în viitorul monedei unice. Nesiguranţa investitorilor este tot mai mare după ce UE a ratat şansa de a rezolva singură prima criză internă majoră.

Acordul de principiu la care au ajuns Franţa şi Germania privind modalitatea în care Uniunea Europeană ar putea sprijini Grecia nu este suficient pentru stoparea deprecierii euro.

Cine se bucură de ieftinirea euro

Un oficial german, citat de Bloomberg, declară că în orice variantă va fi inclusă şi intervenţia Fondului Monetar Internaţional.

Implicarea FMI a fost solicitată insistent de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care a spus că nu este corect ca pentru politica fiscală greşită a executivului elen să plătească contribuabilul german.

Adversar al acestei poziţii a fost Nicolas Sarkozy, care a dorit o soluţie europeană, fără implicarea FMI.

Economiştii aseamănă intervenţia FMI într-o ţară membră a zonei euro cu încheierea unui acord între instituţia finanţatoare şi statul California, ceea ce ar dăuna dolarului.

Lipsa mecanismelor UE pentru intervenţie în aceste situaţii denotă slăbiciunile monedei unice europene. Euro a scăzut la minimul ultimelor 10 luni, la 1,333 unităţi pentru un dolar, la doar o zi înaintea reuniunii de două zile a şefilor de state membre ale UE.

Viitor incert pentru euro

Neîncrederea investitorilor în euro este în creştere pe măsură ce Grecia are din ce în ce mai mare nevoie de finanţare externă.

În plus, moneda unică a suferit o depreciere cauzată de reducerea ratingului acordat de Fitch Portugaliei, de la AA+ la AA-, din cauza deficitului bugetar de 9,3% din PIB în 2009, caracterizat ca „un şoc fiscal semnificativ".

„Necesitatea apelării la FMI este un eşec pentru Europa, iar intrarea în incapacitate de plată a Greciei nu este exclusă de acest mecanism de sprijin", a declarat Paul Donovan, economist la divizia de investiţii a băncii UBS.

„Principala problemă cu care ne confruntăm este că Europa a ratat rezolvarea primei crize serioase din regiune. Dacă UE nu poate să găsească soluţii proprii pentru o problemă minoră ca aceasta, cum va putea să rezolve o problemă mult mai mare, aceea că euro nu funcţionează", atrage atenţia expertul bancar. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite