Euro se apropie de pragul de 1,3 dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

economia este suficient de robustă astfel încât să permită Băncii Centrale Europene (BCE) o majorare a dobânzii de politică monetară. În momentul de faţă, nivelul dobânzii BCE este

economia este suficient de robustă astfel încât să permită Băncii Centrale Europene (BCE) o majorare a dobânzii de politică monetară. În momentul de faţă, nivelul dobânzii BCE este 3,25%. Totuşi, aşteptările bancherilor europeni indică atingerea nivelului de 3,75% până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor. Astfel, majorarea dobânzii în Uniunea Europeană va conduce, implicit, la creşterea dobânzilor oferite la plasamentele în euro, ceea ce va atrage mai mulţi investitori internaţionali. În schimb, dolarul este lovit şi de evoluţiile interne. Consilieri economici ai preşedintelui Statelor Unite, George Bush, şi-au reconsiderat prognozele privind creşterea produsului intern brut, indicând o posibilă perioadă de încetinire economică. Iniţial, estimările indicau o majorare a produsului intern brut din SUA cu 3,6% în 2007, faţă de anul precedent. Însă consilierii economici de la Casa Albă şi-au revizuit în jos aşteptările prin evoluţia economiei, noul nivel indicând o majorare a PIB, anul viitor, cu doar 2,9%. Totodată, datele privind aşteptările consumatorilor din SUA, la nivelul lunii noiembrie, au fost sub estimările iniţiale. Astfel, aşteptările privind ritmul de dezvoltare al economiei americane indică o posibilă reducere a dobânzii de politică monetară a băncii centrale din SUA (FED), ceea ce va induce investitorilor un sentiment negativ faţă de dolar. Astfel, întărirea economiei europene şi slăbirea celei americane au determinat instituţiile financiare internaţionale să-şi îndrepte atenţia către euro, în detrimentul dolarului. În plus, analiştii financiari ai pieţei valutare internaţionale spun că, dacă va fi depăşit pragul de 1,30 dolari/euro, atunci este posibil să asistăm la o depreciere mai puternică a monedei americane.

Leul, din ce în ce mai tare
Leul continuă să câştige teren în faţa principalelor valute. Ieri, moneda naţională s-a apreciat atât în faţa euro, cotaţia coborând la 3,4861 lei, cât şi în faţa dolarului, care a scăzut la 2,6902 lei. Iar volatilitatea din piaţa valutară autohtonă pare să sporească în fiecare zi. Pe de o parte, unii jucători vând valută atunci când cursul urcă spre 3,50 lei noi/euro, pe de altă parte, alţii vor să îşi marcheze profitul şi cumpără valută în momentul în care cotaţia scade sub 3,49 lei noi/euro. În plus, cursul de schimb al dolarului, care este calculat în funcţie de evoluţia pieţei internaţionale a perechii euro/dolar şi transformat apoi utilizând cursul leu/euro, a scăzut, ieri, într-un ritm şi mai alert, pe fondul aprecierii monedei unice europene în raport cu cea americană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite