Este criza Greciei exagerată?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impactul negativ al crizei din Grecia şi din zona euro nu poate fi evitat de ţările din sud-estul Europei, dar el este exagerat de analiştii din exteriorul regiunii, a declarat astăzi Dimitar Bogov, viceguvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Macedonia, în cadrul întâlnirii anuale a Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) de la Ohrid, Macedonia.

„În cazul Macedoniei, băncile cu capital grecesc sunt stabile, bine capitalizate şi cu o bună lichiditate. Testele de stres reflectă un impact neglijabil asupra sectorului bancar. O posibilă contagiune s-ar putea înregistra pe canalul comerţului", a explicat Bogov.


Şi în România, unde îşi desfăşoară activitatea mai multe bănci cu capital grecesc, reprezentanţii băncii centrale au dat asigurări, în repetate rânduri, că aceste instituţii de credit sunt bine capitalizate şi au infirmat zvonurile privind retragerile de capital din România de către băncile-mamă.


Surse din piaţă au declarat că băncile-mamă din Grecia au găsit soluţii pentru a putea retrage capital din filialele din România, în ciuda acordului de la Viena privind menţinerea capitalului în aceste instituţii. Mai exact, filiale din România acordă împrumuturi unor bănci din state terţe din Europa, iar acestea, la rândul lor, acordă finanţări băncilor-mamă din Grecia.


În Grecia, deficitul bugetar s-a ridicat în 2009 la 13,6% din Produsul Intern Brut, în creştere de la 7,7% din PIB în 2008. În ceea ce priveşte datoria publică, statul elen a cumulat în 2009 debite ce depăşesc 115% din PIB.


Pachetul de urgenţă stabilit la 9 mai de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional este în valoare de 750 de miliarde de euro. 60 de miliarde de euro provin din fondul de urgenţă al Uniunii Europene şi 250 de miliarde de la Fondul Monetar Internaţional. Alte 440 de miliarde de euro vor proveni de la un vehicul de finanţare care urmează să fie creat cu garanţia statelor membre ale zonei euro. Această entitate le permite statelor membre să se ajute reciproc fără să încalce tratatele de aderare care interzic unei ţări să îşi asume datoria alteia.


Viceguvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Macedonia a adăugat că economiile din sud-estul Europei continuă să fie dependente de capitalul străin. El a arătat că reducerea creditării sectorului privat a fost însoţită, în toate ţările din regiune, de scăderea Produsului Intern Brut (PIB) şi a deficitului de cont curent, dar şi de o creştere a deficitului fiscal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite