Erste are nevoie doar de 59 milioane euro pentru a-şi menţine nivelul capitalurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma evaluării preliminare făcute de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Erste Bank ar avea nevoie de doar 59 de milioane de euro pentru a-şi menţine capitalurile la nivelurile cerute de reglementările EBA. Volksbank şi Raiffeisen sunt celelalte două bănci ce ar putea să publice rezultatele preliminare ale testului.

Autoritatea Bancară Europeană a publicat ieri o situaţie preliminară a testelor de stres la care este supus sistemul bancar european. Testul de stres început în octombrie, urmează celui realizat în iulie, care, la momentul respectiv, arăta că sistemul bancar european avea nevoie de circa 80 de miliarde de euro.

Ultimele cifre sunt rezultatul calculelor făcute pe baza rezultatelor financiare raportate de bănci la jumătatea anului. Datele nu au fost publicate la nivel de bancă, ci la nivel de sistem, însă EBA a sugerat fiecărei bănci în parte să facă publice cifrele proprii.

Rezultatul final va fi calculat de către EBA pe baza raportărilor financiare pe care băncile le vor publica pentru cel de-al treilea trimestru. Potrivit oficialilor EBA însă, nici acestea nu vor fi publicate la nivel de instituţie financiară, ci, deasemeni, băncile vor fi încurajate să publice fiecare în parte rezultatele respective.

Raportul publicat ieri de EBA arată că sistemul bancar european are nevoie de 106 miliarde de euro, iar cel mai mare necesar de capital suplimentar îl au băncile din Grecia, cu 30 de miliarde de euro, Spania 26 de miliarde, Italia cu 14 miliarde de euro şi Franţa cu 8,8 miliarde de euro. în acelaşi timp, sectorul bancar austriac ar avea nevoie de circa 3 miliarde de euro, iar din această sumă, circa 59 de milioane de euro este necesarul de capitalizare al Erste Bank, potrivit unui comunicat transmis de banca austriacă astăzi.

În calculele făcute s-a luat în calcul necesitatea de a ajunge la un nivel de capitaluri de rang 1 (Tier 1) de 9%, iar toate expunerile pe statele din spaţiul economic european au fost luate în calcul la valoarea de piaţă.

Demersul celor de la Erste ar putea fi urmat de Volksbank şi Raiffeisen, care au făcut deasemeni obiectul testelor realizate de EBA, şi care sutn de aşteptat să răspundă deasemeni favorabil sugestiei făcute de instituţia europeană de a-şi publica rezultatele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite