Erste: Piaţa bancară aşteaptă noi fuziuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

prin investiţii greenfield.Achiziţiile, cuvântul de ordinePonderea participaţiilor străine la capitalul societăţilor bancare a crescut semnificativ odată cu finalizarea privatizării Băncii

prin investiţii greenfield.
Achiziţiile, cuvântul de ordine
Ponderea participaţiilor străine la capitalul societăţilor bancare a crescut semnificativ odată cu finalizarea privatizării Băncii Comerciale Române. Singurele bănci care ar mai putea constitui obiectul unor tranzacţii sunt în prezent Banca Transilvania, Banca Carpatica şi Libra Bank. Achiziţiile preconizate a avea loc anul viitor urmează îndeaproape aceiaşi linie a procesului complex de reconfigurare a sectorului bancar, demarat încă de anul trecut.
În cursul acestui an, subiect al tranzacţiilor bancare au fost şi băncile Romexterra, preluată de MKB Bank din Ungaria, Mindbank, cumpărată de ATE Bank din Grecia şi Eurombank, care a intrat în portofoliul israelienilor de la Leumi Bank. În plus, CR Firenze a intrat în România prin intermediul Daewoo Bank, iar Nova Bank a fost achiziţionată de un fond de investiţii, respectiv Mass Financial Corp.
Inflaţie de 3% în 2009
În ceea ce priveşte evoluţia macroeconomică a României, studiul Erste Bank indică o diminuare a ratei inflaţiei, de la 6%, în acest an, la 5% în 2007, 4% în 2008, şi doar 3 % în 2009. În plus, previziunile Erste arată o creştere a produsului intern brut, de la 93 de miliarde de euro în 2006, la 134 de miliarde, în 2009, creşterea fiind, în medie de 5,5%, anual.
Dacă apetitul pentru consum al populaţiei a înregistrat în 2004 o creştere record, analiştii Erste anticipează pentru următorul interval de timp o scădere. Anul 2005 a fost primul în care consumul populaţiei a dat semne de stagnare. Astfel, dacă în acest an, consumul populaţiei a urcat cu 7,4%, acesta va creşte cu doar 5,9% în 2009, semn că puterea de cumpărare a românilor începe să se erodeze. Deficitul de cont curent, estimat pentru anul în curs la 9,5% din PIB, va scădea, potrivit estimărilor Erste, la 8% din PIB în 2008, şi 7,5% din PIB în 2009. Anul viitor acesta urmează să se situeze la un procent de 9% din PIB.
Investiţiile se menţin la un nivel constant
Investiţiile în economie vor urma un trend ascendent, după o perioadă mai puţin fastă din acest punct de vedere, consemnată anul trecut. Astfel, valoarea investiţiilor va creşte cu 11,5% în 2007, faţă de un avans de 14,2% în acest an, urmând să se menţină la un nivel apropiat până în 2009.
La capitolul investiţii străine, datele statistice elaborate de Erste Bank, pe baza situatiilor furnizate de BNR, indică o diminuare a participaţiilor deţinute de firmele austriece, în paralel cu o creştere importantă a capitalul grecesc. Investiţiile nemţeşti au încetinit, însă îşi păstrează încă poziţia a treia în topul contribuţiilor la capital, după ţara de origine.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite