Erste Group a semnat cu SIF Moldova un acord ferm pentru preluarea participaţiei de 6% din BCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Erste Bank a anunţat astăzi că a încheiat un acord ferm cu SIF Moldova pentru preluarea participaţiei de 6% deţinută de SIF2  la BCR. SIF Moldova primeşte un preţ de cinci ori mai mare decât cel primit de celelalte patru SIF-uri pentru cele 33 de milioane de acţiuni primite în urma majorării de capital din 2011.

Potrivit acordului încheiat, SIF Moldova va primi în schimbul cedării pachetului său acţiuni Erste Grup pentru un maxim de 515 milioane de acţiuni BCR, la un raport de schimb o 1 acţiune Erste contra 127,95 de acţiuni BCR. Deasemeni va primi cash pentru maximum de milioane de acţiuni BCR la preţul de 1,0385 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă aproximativ 106 milioane de lei (sau 25 de milioane de euro). La care se adaugă tot cash, pentru maximum de 33 de milioane de acţiuni-profit BCR la un preţ de 0,5 lei pe acţiune.

Termenii financiari ai tranzacţiei sunt aceiaşi cu cei din acordul încheiat cu celelalte patru SIF-uri, anunţat la data de 14 septembrie 2011. SIF2 primeşte însă mai mulţi bani pentru pachetul de acţiuni profit, adică acţiunile emise de BCR în 2011, ca urmare a încorporării profitului anului 2010. Astfel, în urma negocierilor, SIF2 a primit un preţ de 0,5 lei pe acţiune, mai mare decât cel de 0,1 lei pe acţiune primit de celelalte SIF-uri.

După implementarea acordului, SIF Moldova va deţine până la 1% din Erste Group. SIF Moldova poate vinde maximum 25% din acţiunile Erste Group Bank imediat după achiziţionare, precum şi după 6, 12 şi 18 luni de la momentul achiziţiei.

Acordul prevede că SIF Moldova renunţă la dreptul de a solicita listarea BCR, precum şi la dreptul de a încasa dividende speciale.

"Salutăm decizia SIF Moldova în special în condiţiile în care nu am încheiat acorduri preliminare. Ne dorim să avem acţionari din toate ţările unde Erste Group are operaţiuni, de aceea suntem îndeosebi încântaţi că am reuşit să atragem în structura acţionariatului investitori instituţionali din România, care înţeleg strategia noastră pe termen lung pentru BCR şi piaţa românească", a declarat Manfred Wimmer, Chief Financial Officer, Erste Group.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite