Erste Bank a virat banii pentru BCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român este de astăzi mai bogat cu 2,2 miliarde de euro

Erste Bank a achitat, ieri, 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 61,88% din acţiunile la BCR aparţinând statului român, BERD şi IFC. Fondurile au fost transferate prin intermediul Citibank, care a acţionat în calitate de agent escrow.
Din vânzarea a 36,8% din acţiunile BCR, statului i-a revenit cea mai mare sumă încasată vreodată dintr-o astfel de tranzacţie, respectiv 2,2 miliarde euro. Banii vor fi folosiţi - potrivit ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu - pentru susţinerea reformei sistemului de pensii (pilonul II) şi pentru dezvoltarea infrastructurii.
Plan nou de business
Integrarea completă în structurile Erste Bank va mai dura circa un an de zile, interval de timp în care austriecii vor demara implementarea unui nou plan de business. "Vom începe chiar de mâine să implementăm un nou plan de business ambiţios. Astfel, nu va trece mai mult de un an până când clienţii noştri vor simţi influenţa apartenenţei BCR la grupul Erste Bank în ceea ce priveşte produsele şi serviciile oferite la standarde de calitate europene", a declarat Andreas Treichl, CEO-ul Erste Bank.
Un aspect important al strategiei Erste în România îl reprezintă facilitarea accesului la finanţările europene. "Dorim să îi sprijinim pe clienţii noştri să acceseze fondurile europene în condiţii favorabile, pentru a-şi dezvolta businessul cât mai rapid", a adăugat Treichl. Pentru Erste, achiziţia BCR aduce consolidarea semnificativă a poziţiei în Europa Centrală şi de Est.
Primele schimbări s-au făcut efectiv resimţite, ieri, la nivelul conducerii. Astfel, Andreas Treichl (CEO-ul Erste Bank) a preluat funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere, vicepreşedinte fiind numit Manfred Wimmer (responsabilul cu Managementul de Programe la nivel de grup în cadrul Erste Bank).
Fostul preşedinte al Consiliului Supervizor, Daniel Dăianu, a rămas membru al Consiliului de Supraveghere, dar reprezentanţii AVAS, ai BERD şi IFC au fost înlocuiţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite