Erste Bank nu mai crede în rezolvarea crizei, şi îşi reduce expunerea pe datoriile PIIGS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Erste nu mai crede în rezolvarea crizei datoriilor suverane din Europa, şi se pregăteşte pentru o perioadă prelungită de incertitudini. Prin măsurile luate, profitul de circa 700 de milioane de euro obţinut în primele trei trimestre ale anului, se va transforma în pierdere. 

Erste şi-a redus semnificativ expunerea pe Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda şi Italia, de la 1,9 miliarde de dolari la finele lui 2010, la circa 0,6 miliarde la data de 30 septembrie. Banca a anunţat că modifică şi modul de înregistrare a portofoliului de CDS-uri, care fi înregistrate la preţul de piaţă şi nu la costul de amortizare ca până acum. "Speranţele noastre că vom vedea o soluţie pentru criza datoriilor suverane din Europa au scăzut considerabil în ultimele două săptămâni. De aceea ne asteptăm ca această situaţie să aibă un impact asupra economiei reale si de asemenea asupra regiunii noastre, deşi într-o mai mică măsură. Cu scopul de a pregăti Erste Group pentru o perioadă prelungită de incertitudine am luat măsuri radicale la nivelul bilanţului", a anunţat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG după întâlnirea Comitetului Executiv din 10 octombrie 2011.
În cadrul măsurilor “anti-criză” Erste Group va amortiza în totalitate fondul comercial (goodwill) al subsidiarei din Ungaria în valoare de 312 milioane de EUR înainte de impozitare şi va constitui provizioane de risc în valoare totală de 450 de milioane de EUR. Măsurile din Ungaria sunt luate ca urmare a  intervenţiei fără precedent a statului în sectorul bancar din Ungaria, creşterii ratei de acoperire a creditelor neperformante şi deteriorării calităţii activelor. Erste Group va amortiza parţial şi fondul comercial al subsidiarei din România cu 700 de milioane de EUR înainte de din cauza reveniri economice lente.
În urma aplicării acestor măsuri, Erste Group va raporta în primele nouă luni ale exerciţiului financiar 2011, o pierdere netă de circa 920-970 de milioane de euro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite