Erste Bank stă bine în faţa analiştilor de la S&P, care i-au menţinut ratingul la A/A-

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de rating Standard and Poors menţine ratingul Erste, dar îşi revizuieşte perspectiva de rating de la stabilă la negativă. În opinia analiştilor S&P, la anul, banca austriacă ar mai putea înregistra şi alte pierderi generate de operaţiunile din Ungaria.

Agenţia de rating Standard and Poors menţine ratingul Erste, dar îşi revizuieşte perspectiva de rating de la stabilă la negativă. În opinia analiştilor S&P, la anul, banca austriacă ar mai putea înregistra şi alte pierderi generate de operaţiunile din Ungaria.

Agenţia de rating Standard and Poors (S&P) a menţinut ratingul Erste Bank la A/A-1, dar a modificat perspectiva de rating de la stabilă la negativă. Decizia a fost luată pe 11 octombrie, iar schimbarea perspective a fost determinată de înrăutăţirea semnificativă a rezultatelor financiare ale companiei ca urmare a problemelor din Ungaria, şi a întârzierii relansării economice în România.

Cele două ţări deţineau la finele anului 2010 o pondere de circa 15% din expunerea pe statele riscante, aflate în pericol de faliment. Pe de altă parte, analiştii S&P au încredere că prin dimensiunea şi importanţa pe care o are în cadrul sistemului bancar austriac, Erste va primi la nevoie sprijinul statului. Iar ratingul suveran maxim pe care Austria îl are, este o centură de siguranţă pentru bancă.

Banca a anunţat deja constituirea de rezerve în valoare de 450 de milioane de euro pentru acoperirea unor pierderi înregistrate de divizia din Ungaria, dar aceste rezerve nu sunt suficiente, spun specialiştii S&P.

Ca urmare a deciziei guvernului maghiar prin care impune băncilor comerciale să suporte o parte din diferenţa de curs valutar la creditele luate de cetăţeni în franci elveţieni, austriecii de la Erste vor fi nevoiţi să mai aducă şi alţi bani de acasă. 

Şi asta într-un context nefavorabil, pentru că, în plan regional, problemele Europei va face ca deţinătorii de capitaluri să stea în continuare în expectativă, iar pe plan local, în Ungaria, valoarea creditelor neperformante (care au ajuns deja la un nivel de 15% din valoarea totală a creditelor) va continua să crească. 

Analiştii agenţiei de rating spun că ar putea reduce ratingul băncii dacă aceasta nu va reuşi să-şi consolideze capitalurile proprii, dacă profitul operaţional înainte de constituirea provizioanelor de risc va fi afectat, sau dacă pierderile din împrumuturile acordate vor fi mai mari decât estimările.

Dacă nici una dintre aceste evenimente nu se produc însă, S&P a anunţat că ar putea readuce perspectiva de rating de la negativ la stabil.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite