Erste Bank nu va lansa curând oferta pentru acţiunile BCR deţinute de SIF-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Erste Bank nu va lansa, în viitorul apropiat, o ofertă pentru acţiunile BCR deţinute de societăţile de investiţii financiare (SIF), din cauza sumei foarte mari, de circa 1,8 miliarde de euro,

Erste Bank nu va lansa, în viitorul apropiat, o ofertă pentru acţiunile BCR deţinute de societăţile de investiţii financiare (SIF), din cauza sumei foarte mari, de circa 1,8 miliarde de euro, pe care ar trebui să o plătească. Banca austriacă a derulat deja o ofertă pentru pachetul de 8% din capitalul BCR deţinut de salariaţi. Potrivit unor surse din bancă, subscrierile totale ale angajaţilor se ridică la peste 4% din capitalul BCR.
"Banca austriacă ar trebui să plătească pentru acţiunile BCR deţinute de SIF-uri peste 1,8 miliarde de euro. Având în vedere că pentru următorii trei ani Erste şi-a propus obiective foarte ambiţioase privind dezvoltarea BCR, este greu de crezut că, în viitorul apropiat, aceasta va fi dispusă să imobilizeze atâţia bani", a afirmat Petre Szel, preşedintele SAI Muntenia Invest.
Desigur, ar mai fi şi varianta conversiei acţiunilor BCR în titluri Erste Bank. SIF-urile deţin 30% din capitalul Băncii Comerciale Române. "Rezultatul unui astfel de schimb ar însemna ca SIF-urile să deţină circa 12-15% din capitalul social al băncii austriece. În aceste condiţii, SIF-urile ar putea să devină un grup de presiune în acţionariatul Erste Bank", a afirmat Petre Szel. Un schimb de acţiuni ar însemna practic mutarea "câmpului de luptă" de la Bucureşti la Viena.
Erste Bank a derulat deja o ofertă pentru titlurile BCR aflate în posesia salariaţilor, reprezentând 8% din capitalul băncii. Subscrierile totale ale angajaţilor sunt estimate la peste 4% din capitalul BCR, după cum au declarat pentru Mediafax surse apropiate operaţiunii. "Sunt şanse foarte mari ca banca austriacă să fi atras mai mult de jumătate din acţiunile deţinute de salariaţi, care aveau înainte de ofertă pachete cumulate reprezentând 8% din capitalul BCR. Centralizarea datelor este departe de finalizare. Pe de altă parte, au existat o serie de oferte paralele, inclusiv de la oameni din BCR", au adăugat sursele. Oferta Erste Bank s-a închis sâmbătă, 24 noiembrie, şi s-a derulat pe parcursul a trei săptămâni, începând cu 1 noiembrie. Acţionarii au putut să vândă titlurile deţinute la banca românească, în schimbul unui preţ de 6,5 euro pentru o acţiune. De asemenea, salariaţii au putut să opteze pentru conversia acţiunilor BCR în titluri Erste Bank. Rata de schimb indică un preţ pe acţiune de 7,65 euro.
Dacă toate acţiunile BCR deţinute de către angajaţi sau foşti angajaţi ar fi fost vândute în cadrul ofertei în numerar, Erste Bank trebuia să plătească aproximativ 412 milioane de euro.
Rezultatul ofertei va fi publicat, potrivit oficialilor austrieci, la finele primei săptămâni din luna decembrie. Erste Bank a achiziţionat la finele anului trecut 61,8% din capitalul BCR, pentru 3,6 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite