EXCLUSIV Erik de Vrijer va fi noul Jeffrey Franks al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olandezul Erik Jan de Vrijer, directorul adjunct al departamentului pentru Europa din cadrul Fondului Monetar Internaţional, urmează să preia din vară conducerea delegaţiei finanţatorului internaţional la Bucureşti, după expirarea mandatului lui Jeffrey Franks, a declarat pentru "Adevărul" Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

"Noul şef al delegaţiei FMI în România este un olandez cu o vechime considerabilă, cu o poziţie puternică, mă refer în funcţie de gradaţiile acordate în cadrul instituţiei. Are o experienţă foarte bogată, a lucrat în foarte multe ţări din Europa. În prezent, este şef al delegaţiei în Franţa şi Belgia. Este vorba de Erik de Vrijer (foto). Urmează să preia conducerea delegaţiei în România din vară, la vizita de la sfârşitul lunii aprilie este vorba doar de o acomodare, tot Franks va conduce delegaţia.", a declarat Mihai Tănăsescu. 

Erik Jan De Vrejer

Reprezentantul României la FMI a explicat că delegaţiile FMI se schimbă o dată la trei ani. În prezent, de Vrijer conduce delegaţia FMI din Franţa şi din Belgia, însă acesta urmează să predea ştafeta. În cazul Franţei s-a stabilit deja care va fi noul şef al misiunii şi urmează se se întâmple acest lucru şi în Belgia. 

Surse din piaţă afirmă că noul şef al delegaţiei FMi la Bucureşti este "pornit" pe renegocierea planurilor de privatizare a companiilor statului.

În contextul relaţiei încordate dintre România şi Olanda privind decizia guvernului de la Haga de a bloca intrarea Bucureştiului în spaţiul Schengen, rămâne de văzut dacă răceala diplomatică actuală se va răsfrânge şi asupra viitoarelor negocieri cu FMI conduse de olandez.

După trei ani în care a făcut naveta la Bucureşti, din mai 2009 când România a încheiat un acord stand-by cu Fondul Monmetar Internaţional, Jeffrey Franks, şeful delegaţiei, urmează să predea ştafeta lui Erik de Vrijer.

Viitorul negociator-şef urmează să le fie prezentat autorităţilor române în cadrul ultimei vizite pe care Franks urmează să o facă la Bucureşti începând de pe 24 aprilie şi va prelua conducerea delegaţiei în vară.

Americanul Jeffrey Franks a condus în ultimii trei ani negocierile FMI cu România, în cadrul acordului stand-by, în valoare de 20 de miliarde de euro, încheiat în mai 2009, dar şi în cel de tip preventiv demarat în primăvara anului trecut şi aflat, în prezent, în derulare.

Franks s-a remarcat printr-o anumită flexbilitate în negocierile cu autorităţile române, pe parcursul primului acord susţinând în mod constant acordarea de derogări pentru neîndeplinirea ţintelor legate de reducerea arieratelor. De asemenea, a lăsat la latitudinea preşedintelui Traian Băsescu şi a BNR alegerea soluţiei dramatice de ajustare din 2010 prin majorarea TVA cu cinci puncte procentuale în paralel cu tăierea salariilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite