Era PC, aproape de sfârşit. Vânzările încep să scadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările mondiale de calculatoare personale (PC) au scăzut cu 0,1% în al doilea trimestru al acestui an, pe măsură ce consumatorii se îndreaptă din ce în ce mai mult spre dispozitivele mobile de genul tabletelor, au anunţat miercuri două importante firme de cercetare de piaţă, transmite AFP.

Potrivit Gartner, producătorii de PC-uri au livrat în al doilea trimestru al acestui an 87,5 milioane unităţi, 'acesta fiind al şaptelea trimestru consecutiv de stagnare sau creştere slabă', a declarat analistul Gartner, Mikako Kitagawa.

O altă mare firmă de cercetare de piaţă International Data Corp. a estimat şi ea că în al doilea trimestru livrările globale de PC-uri s-au situat la 86,73 milioane unităţi, în scădere cu 0,1% comparativ cu 86,83 milioane unităţi în perioada similară a anului trecut.

„Consumatorii sunt mai puţin interesaţi de cheltuielile pentru PC-uri în condiţiile în care există alte produse şi servicii tehnologice, cum sunt ultimele telefoane inteligente sau tabletele media. Această tendinţă se manifestă în special pe pieţele mature din ţările occidentale unde piaţa PC-urilor este puternic saturată“, informează Gartner.

Grupul american Hewlett-Packard a continuat să fie cel mai mare vânzător modial de PC-uri cu 14,9% din piaţă, chiar dacă livrările sale au scăzut cu 12,1%. Urmează grupul chinez Lenovo (14,7%), grupul taiwanez Acer (11%) şi grupul american Dell (10,7%).

Pe piaţa din SUA, Hewlett-Packard este lider cu 25%, urmat de Dell (21,7%) şi Apple (12%).

Un studiu separat publicat săptămâna trecută de ABI Research estima că vânzările de tablete informatice ar urma să le depăşească pe cele de notebook-uri până în 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite